Féltékenységből fenyegette meg a Mercedes-gyárat

2012.09.21. 13:48 Módosítva: 2012.09.21. 13:55
Gyorsított eljárásban egy év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Mercedes-gyárat csütörtökön bombával fenyegető nőt a kecskeméti városi bíróság. A pénteken hozott elsőfokú ítélet jogerős.

A vádirat szerint a 25 éves kecskeméti D. K. Mária azért követte el tettét, mert úgy gondolta: a Mercedes gyárban dolgozó élettársának viszonya van egy kolléganőjével. A bombariadótólazt remélte, sikerül megakadályoznia, hogy a férfi és feltételezett barátnője találkozzanak.

A féltékeny nő hajnali 5.39-kor mobiltelefonjáról, hangjának eltorzítása nélkül hívta fel a kecskeméti rendőrkapitányság ügyeletét azzal, hogy bombát helyezett el valaki a Mercedes-gyár területén, ezért ürítsék ki az épületet.

A perben idézett rendőri jelentés szerint a hívás után a rendőrség azonnal megkezdte a létesítmény átvizsgálását, ezzel egy időben nyomozás indult ismeretlen tettes ellen közveszéllyel fenyegetés vétségének elkövetése miatt.

A kecskeméti rendőrkapitányság nyomozói a hívó által használt SIM-kártyát és mobiltelefont a szolgáltatón keresztül azonosítva csütörtök délután előállították, majd őrizetbe vették.

A nő a tárgyaláson nem tett vallomást. Elmondta, hogy élettársával nyolc éve vannak együtt, de egy hónapja úgy érzi, élettársa megcsalja. Hirtelen elhatározás, féltékenysége vezette tettére, azt azonban nem gondolta, hogy „a dologból ekkora felhajtás lesz”.

Beismerte, megbánta

Bihari Ádám bíró a tárgyaláson jelezte: a nő csütörtökön, gyanúsítotti kihallgatása során részletes, feltáró beismerő vallomást tett, és megbánta cselekményét.

Az ügyész vádbeszédében felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását kérte. Hangsúlyozta: az eljárás az utóbbi időben érzékelhetően megszaporodott bűnelkövetési forma kapcsán zajlik, az idén eddig Bács-Kiskun megyében nyolcszor fenyegettek bombával különböző intézményeket.

Közölte: a kecskeméti Mercedes gyár nemzetgazdasági szempontból is jelentős vállalkozás, biztonságos működése gazdasági és társadalmi érdek. Utalt arra, hogy a bombariadó miatt az üzembe óriási rendőri erőket kellett mozgósítani, az akcióba a Terrorelhárítási Központ munkatársai is bekapcsolódtak.

A vádlott védője nem vitatta a cselekmény elkövetését és minősítését. Kérte azonban a bíróságot az enyhítő körülmények figyelembe vételére, és ezek miatt a nő próbára bocsátását javasolta.

A bíróság a maximálisan kiszabható két év szabadságvesztésnél enyhébb büntetést, három év próbaidőre felfüggesztve, egy év fogházat rótt ki a vádlottra, és háromezer forint bűnügyi költség megtérítésére kötelezte.

Az ügyész és a védő egyaránt tudomásul vette az ítéletet, így az jogerőre emelkedett.  • Hírek
  • Hitelkártya