Házi őrizetbe helyezték Biszku Bélát

2012.09.21. 16:21 Módosítva: 2012.09.21. 16:30

A Fővárosi Törvényszék, megváltoztatva a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) lakhelyelhagyási tilalmat elrendelő határozatát, egy hónapra házi őrizetbe helyezte "B. Bélát" – közölte honlapján a törvényszék.

Biszku Béla ellen több emberen elkövetett emberöléssel megvalósított háborús bűntett miatt a Budapesti Nyomozó Ügyészségen van folyamatban büntetőügy. A volt állampárti politikust, az MSZMP Ideiglenes Intéző Bizottságának egykori tagját két 1956-os, a budapesti Nyugati téri és a salgótarjáni sortűzzel kapcsolatban gyanúsították meg.

A BKKB szeptember 10-én rendelt el lakhelyelhagyási tilalmat. Az ügyész fellebbezést jelentett be a házi őrizet elrendelése érdekében, a védő pedig a tilalom megszüntetését kérte.

A törvényszék az ügyészi indítványt megalapozottnak találta, és úgy foglalt állást, hogy – figyelemmel a gyanúsításban szereplő bűncselekmény büntetési tételére – a gyanúsított eljárási cselekményeken való részvétele és folyamatos ellenőrzése csak házi őrizettel biztosítható. Hozzátették: csak ezzel a kényszerintézkedéssel zárható ki, hogy "B. Béla" a hatóság elől ne rejtőzzön el vagy ne távozzon ismeretlen helyre.

Biszku Béla ellen jobbikos képviselők tettek feljelentést a tavaly elfogadott, emberiesség elleni bűncselekmények elévülhetetlenségéről szóló törvény alapján. Az ügyészség a feljelentés nyomán március elején indított nyomozást több emberen elkövetett, emberöléssel megvalósított, emberiesség elleni bűncselekmény gyanújával. A nyomozással a Budapesti Nyomozó Ügyészséget bízták meg.

Biszku Béla a héten a Hír tévének adott interjúban. Ebben azt mondta, hogy 1956-ban semmiféle kapcsolata nem volt a karhatalommal, „se közvetve, se közvetlenül”. Azt mondta, Salgótarjánban nem volt, így nem is adhatott parancsot. Azt pedig nem is tudja, hogy a Nyugatinál volt-e sortűz, tette hozzá.