Felmenő rendszerben jön a rendszámcsere

2012.09.21. 16:58 Módosítva: 2012.09.21. 16:58

Ha a kormány a területi rendszámok alkalmazásáról dönt, akkor azt felmenő rendszerben vezetik majd be Magyarországon – ezt Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter közölte egy képviselői írásos kérdésre adott válaszban. A miniszter válaszából kiderül: az előkészített szakértői javaslat egy-két hónapon belül kerülhet az illetékesek elé.

A kérdést Kolber István, a Demokratikus Koalícióhoz tartozó független képviselő tette fel. Szerinte a tervezett lépés jelentős többletkiadást, rengeteg utánajárást és adminisztrációt hozhat magával közel kétmillió gépkocsi tulajdonosnak, a változtatás okairól érdeklődött.

A területi rendszámok bevezetésének kérdése már hónapok óta kering a levegőben. Magyarországon 1990-ben, vagyis a mostani három betű-három szám kiosztású rendszám bevezetésekor szó esett a régiós jelölés lehetőségéről, de akkor azért vetették el az ötletet, mert nem akarták így büntetni a másodkézből származó autók új tulajdonosait.

A miniszter a válaszban felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió több tagállamában (például Ausztriában, Horvátországban, Németországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Olaszországban)  hosszú évek óta eredményesen működő rendszer előnye, hogy a gépjárműhöz azonnal hozzá lehet rendelni aktuális helyét és tulajdonosának lakóhelyét, illetve hozzájárul a rendszámtábla-felismerő rendszerek hatékonyabb működéséhez is.

Emellett segíthet a szmogriadóval és a kijelölt helyekre való behajtással kapcsolatos szabályozás betartatásában, a helyi lakosok által díjmentesen igénybe vehető fizetős útszakaszok használatának ellenőrzésében, az utazó bűnözők kiszűrésének megkönnyítésében is.

Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára augusztus végén jelentette be, hogy még idén dönthetnek a területi rendszámokról. A műszaki vizsgán egyablakos ügyintézéssel történhet meg a rendszámcsere.