Történelmi síremlékeket is eladnának a Kerepesi temetőben?

2012.09.21. 17:20

Azonnali vizsgálatot sürgetett a Jobbik a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben tapasztalható állapotok kivizsgálására, szerintük ugyanis "több közéleti hős" síremlékét is a kiürítés és az újraértékesítés fenyegeti a Kerepesi temetőben.

A temető állami tulajdonban van, de a Budapesti Temetkezési Intézet fennhatósága alá tartozik, igaz, érvényes vagyonkezelési szerződéssel nem rendelkezik a cég. A jobbikos képviselők pénteki sajtótájékozatójukon felhívták a figyelmet, a temetőben számos sírra cetliket ragasztott a temető vezetése, amelyek felhívják a hozzátartozók figyelmét, hogy lejártak a sírhelyek, a temetőben található hirdetmények szerint pedig a nem fizető sírhelyeket az igazgatóság kiüríti és újraértékesíti.

A megjelölt sírok között azonban a párt szerint több olyan volt főpolgármester, városvezető, művész, illetve katolikus egyházi vezető síremléke is megtalálható, amelyeket korábban a főváros adományozott oda, az ide temetetteknek pedig már élő hozzátartozójuk sincsen, így kérdéses a síremlékek további sorsa.

A képviselők szerint többek közt a századfordulón élt Fülepp Kálmán és Halmos János volt polgármesterek sírjait is megcimkézték, utóbbi kilenc évig volt Budapest polgármestere, az ő idejében adták át az Országházat, egy évvel később 1903-ban felavatták az Erzsébet hidat. 1905-ben készült el a Halászbástya, és ebben az évben szentelték fel a Szent István Bazilikát. A párt képviselője szerint "lejárt" cimkét láttak több, 19. századi síron, többek közt Földváry Mihály, egykori vármegyei alispánja, és Toldy József, Budapest Székesfőváros főügyészének síremlékén is.