Több pénzt kap a kormányfő özvegye

2012.09.24. 19:33 Módosítva: 2012.09.24. 20:39
Határozathozatalokkal folytatta munkáját az Országgyűlés hétfőn délután. Szavaztak a Malév és a Budapest Airport Zrt. privatizációját vizsgáló parlamenti bizottság mandátumáról, és az egyes közjogi méltóságok halála esetén járó özvegyi nyugellátásokra vonatkozó rendelkezések módosításáról. A parlament elfogadta a 2013. évi költségvetést megalapozó törvénymódosításokat is.

Kiemelt juttatás jár a jövőben a hivatali ideje alatt elhunyt kormányfő özvegyének. A parlament hétfőn 247 kormánypárti igen szavazattal, 91 ellenében fogadta el Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető fideszes államtitkár erről szóló javaslatát. A jogszabály szerint a miniszterelnök halála esetén a havi kormányfői illetményt – ami jelenleg nagyjából másfélmillió forint – az elhunyt nyugdíjaként vegyék figyelembe a hozzátartozói nyugellátás meghatározásakor. A politikus indoklása szerint az előterjesztés ezzel méltányos – méltó életfeltételeket és a közéleti részvételt is lehetővé tévő – juttatást biztosít az elhunyt kormányfő hozzátartozójának. A módosítás pillanatnyilag egyetlen személy, Antall József özvegyének állami juttatásait érinti.

Az év végéig működik a Malév-vizsgálóbizottság

Az Országgyűlés év végéig meghosszabbította a Malév és a Budapest Airport privatizációját, valamint a légitársaság visszaállamosításának körülményeit és fizetésképtelenségének okait vizsgáló parlamenti bizottság mandátumát. A Ház hétfőn 280 szavazattal, 47 ellenében fogadta el a testület elnökének erre vonatkozó indítványát. Varga István javaslatára a vizsgálóbizottságnak a szeptemberi határidő helyett december 31-éig kell benyújtania jelentését a parlamentnek.

A parlament elfogadta a 2013. évi költségvetést megalapozó törvénymódosításokat, ezekben szerepel többek közt a gyógyszertárak és az előadó művészet támogatása és az önkormányzatok kötelezettségei is. A képviselők 249 igen szavazattal, 94 nem ellenében hagyták jóvá Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előterjesztésének kétharmados többséget igénylő részeit. A közforgalmú gyógyszertárak a jövőben – a gyógyszerbiztonságot érintő szolgáltatásaikért – szolgáltatási díjban részesülnek. Ennek mértékét, és a folyósításának a módját a kormány állapítja meg. Ugyan ez a szabály vonatkozik a lakossági ellátást végző intézeti gyógyszertárakra is.

Az államadóság árfolyamáról

A költségvetésben meghatározott árfolyamon számolható a jövőben az államadósság devizában fennálló részének értéke, miután 250 igen szavazattal, 88 nem ellenében elfogadták a gazdasági stabilitásról szóló törvény módosítását. A változtatás szerint az államadósság számításakor a külföldi pénznemben fennálló adósságot azonos, a költségvetésben meghatározott árfolyamon kell figyelembe venni.

A parlament a fideszes Kővári János javaslatára elfogadta, hogy a közhasznú szervezetekkel szemben ne legyen elvárás az állami szervvel vagy önkormányzattal kötött szerződés megléte, hanem a közhasznú jogállással nem rendelkező civil szervezetekkel azonos feltételekkel váljanak az egyszázalékos szja-felajánlás kedvezményezettévé.

A személyi jövedelemadó (szja) meghatározott részének, az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló törvény eddig ugyanis másképpen kezelte a közhasznú jogállással rendelkező, és a nem közhasznú civil szervezeteket. Az előbbiek csak akkor juthattak hozzá az adózók egy százalékos felajánlásához, hogy ha már egy évvel korábban – állami szervvel vagy önkormányzattal kötött szerződés alapján – végezték a tevékenységüket.

Elektronikus engedélyek

Jövő évtől elektronikus ügyintézést tesz lehetővé az építésügyi engedélyezési eljárásokban az építésügyi, a területrendezési és a településfejlesztési törvényt módosító javaslat, amelyet 244 igen szavazattal, 90 nem ellenében fogadott el a Ház. A módosítás a főváros és a kerületek településrendezési munkájának összehangolását is lehetőséget ad. Míg a főváros a rendezési szabályzat megalkotásával egységes szabályozást hozhat létre Budapesten például a beépítési sűrűség vagy az épületmagasság tekintetében, a kerületeknek kevesebb szabályt kell figyelembe venniük.

A Szépművészeti Múzeum Cézanne-kiállítása miatt módosíthatják a 2012-es költségvetést, mivel a biztosítás és viszontbiztosítás összege több, mint amivel először kalkuláltak. Az előterjesztő Lázár János azt mondta, a költségvetés eredetileg 250 milliárd forintos garanciát biztosított volna, ezt most 320 milliárd forintra emelnék. A kiállítás anyaga a Szépművészeti Múzeum saját gyűjteményéből és kölcsön kért festményekből állna. A képviselők végül 304 igen szavazattal egyhangúlag megszavazták az előterjesztést.