Kínaiak autókkal kerítették be a japánokat Budán

2012.09.24. 14:33 Módosítva: 2012.09.24. 14:38

Információink szerint Japán budapesti nagykövetségét hétfőn kora délután számos luxusautóval vették körül. A demonstratív autós felvonulást a magyarországi kínai kisebbség szervezte.

A kínaiak BMW-ikkel, Mercedeseikkel gyakorlatilag ellepték a XII. kerületi diplomáciai épület környékét, és egy 50-60 fős csoport kínai zászlókkal tartott flashmobszerű tiltakozó tüntetést a Dániel utcában. A helyszínt a rendőrség jelentős erővel biztosította, és kordonokat állított fel a nagykövetség bejáratánál.

A nagykövetség tájékoztatása szerint a nagykövet nem a tüntetés miatt hagyta el az épületet, hanem egy, a tüntetéssel véletlenül egybeeső előre rögzített program, egy miniszteri találkozó miatt kellett távoznia.

Idén ünnepelték a két ország diplomáciai kapcsolatainak normalizálásának 40. évfordulóját, Kína és Japán mégis vitában áll a kínaiul Tiaojü (Diaoyu), japánul Szenkaku nevű kis lakatlan szigetcsoport miatt. A szigetek alatt fontos természeti erőforrások vannak (földgáz és feltételezhetően kőolajlelőhelyek), de ennél is fontosabb, hogy a hovatartozásuk mindkét országban hazafiassági kérdés lett.

Az elmúlt hetekben különösen feszült lett a viszony a vitatott hovatartozású szigetek miatt, miután a japán kormány bejelentette, hogy megvásárolja egy részüket japán magántulajdonosuktól.

Az ügyben másfél hete legalább 85 városban tartottak többször erőszakba torkolló tüntetéseket, több japán vállalatot és éttermet is megtámadtak. A Japán-ellenes hangulatban pedig egy tüntető már az Egyesült Államok pekingi nagykövetének autójára is rátámadt, mert Washington Japán szövetségesének számít.

A vita hátteréről bővebben itt olvashat, a következő évtizedek lehetséges feszültségforrásainak tartott szigetvitákról a világban pedig itt olvashatja összeállításunkat.