A kormány itthon tartaná a fiatalokat

2012.09.25. 15:37 Módosítva: 2012.09.25. 15:37
A kormány ifjúságpolitikájának alapvető célja, hogy itthon tartsa a fiatalokat - jelentette ki az Új nemzedék jövőjéért program koordinációjáért felelős miniszteri biztos kedden Egerben.

Olyan tudást és életkörülményeket kívánnak biztosítani a felnövekvő nemzedékeknek, amelyek a biztos egzisztencia, majd a családalapítás alapjai lehetnek - közölte Mihalovics Péter az Egri Ifjúsági Kerekasztalt követő sajtótájékoztatón.

Ennek érdekében fogalmazza meg a kormányzat széles körű társadalmi vita nyomán az Új nemzedék jövőjéért programot - tette hozzá.

Mint mondta, először egy vitairat készült el sikeres fiatalok bevonásával, majd országosan mintegy ötven helyszínen kérték ki a helyi fiatalok és civil szervezetek véleményét.

A munka nagy eredménye az új diákigazolvány szeptemberi bevezetése, ez a korábbinál jóval szélesebb körű kedvezményeket és szolgáltatásokat biztosít a fiatalok számára.
Ugyancsak létrehozták az ifjúsági egyesületek, szervezetek támogatását szolgáló alap kezelését ellátó Új nemzedék kollégiumot, amelyen  keresztül százezer és ötmillió forint közötti támogatást igényelhetnek a pályázók.

Fontos céljuk az identitás erősítése, annak az attitűdnek a kialakítása, amelynek a lényege: törődöm a hazámmal, mert a hazám is törődik velem - hangsúlyozta a miniszteri biztos.
A kerekasztal résztvevői egyetértettek abban, hogy sikeres Egert és sikeres Heves megyét csak sikeres fiatalokkal lehet építeni - mondta Mihalovics Péter.