Ausztriából várunk választ Gripen-ügyben

2012.09.25. 21:44

A Legfőbb Ügyészség az osztrák féltől kért tájékoztatást arról, hogy van-e magyar érintettje a Gripen vadászgép beszerzési ügyének, amelyben Ausztriában vádat emeltek júniusban - hangzott el a Klubrádió keddi műsorában.

Sinku Pál legfőbb ügyészségi tanácsos a műsorban elmondta: hivatalos tájékoztatást kértek az Eurojuston, az Európai Unió ügyészségi hálózatán keresztül a szervezet osztrák tagjától, hogy a Gripen-ügyben  „Magyarországot, illetőleg magyar embereket érintő nyomozás folyik-e Ausztriában", illetve szükségesnek látják-e, hogy a magyar fél eljárást kezdeményezzen.

A tanácsos hozzátette: a bécsi ügyész egy nyilatkozata szerint az osztrák ügynek nincs olyan szála, amely Magyarországon, vagy magyar állampolgár által elkövetett bűncselekményre utalna.

Sinku Pál hozzátette: „Meg tudjuk tenni, hogy az osztrák tagtól kérünk felvilágosítást, hogy mit tartalmaz a vádirat". Amennyiben tartalmaz olyan tényállítást, amely szerint valóban megvesztegettek magyar politikusokat a vadászrepülőgépek beszerzése során, akkor feltehetően erről az osztrák hatóságoknak bizonyítékokkal is kell rendelkezniük, ám ezeket „mind a mai napig nem kaptuk meg".

Négy országban nyomoztak

Eddig négy országban folyt nyomozás a Gripen-ügyben: Svédországban, Ausztriában, Nagy-Britanniában és Csehországban. A magyar ügyészség mindegyik esetben kérte, hogy ha tudnak bármilyen magyar szálról, akkor azt tudassák Magyarországgal. A svédországi nyomozásban felmerült magyar szál kapcsán Magyarország nem kapott választ. A csehországi nyomozásban nem volt magyar szál, ennek ellenére Magyarország innen is kért információt; a cseh fél azt közölte, hogy az ügyben nincs gyanúsított és nincs magyar vonal – olvasható a Klubrádió honlapján.

Ausztriában Alfons Mensdorff-Pouilly osztrák üzletember ellen decemberben bírósági per kezdődik pénzmosás és hamis tanúzás vádjával az ausztriai és kelet-európai vadászgép-beszerzések ügyében folyó korrupciós vizsgálattal összefüggésben. Nagy-Britanniában 2010-ben egy hasonló vádak alapján folyt ügyben vádalku alapján lezárták az eljárást mind a férfi, mind a Gripen gépeket gyártó BAE Systems ellen.

Az osztrák ügyészség abból indul ki, hogy Mensdorff-Pouillyhoz kerülőutakon 2000-2008 között összesen 12,6 millió euró folyt be a BAE Systemstől. A hatóság feltételezése szerint a pénzből vélhetően közép- és kelet-európai döntéshozókat vesztegettek meg, hogy a BAE fegyverügyletekhez jusson.

Magyarország egy 2003-ban kötött megállapodás értelmében lízingel Svédországtól 14 Gripen vadászgépet; az eredetileg 2015-ben lejáró, ám idén módosított szerződés szerint Magyarország további tíz évig fizeti a vadászgépek részleteit.