Egy lombiknyi gyógyszert kapott Orbán

2012.09.25. 17:08
Összesen hétmilliárd forintos beruházásból két új kutató-fejlesztő központot adtak át az Egis Gyógyszergyárban. A gyógyszer-technológiai fejlesztő és kísérleti üzem, illetve az analitikai fejlesztési laborépület azt szolgálja, hogy több gyógyszert rövidebb idő alatt állítsanak elő.

„A magyar gazdaság bajaira a legfontosabb gyógyszer a munka és az innováció” – mondta a megnyitón Orbán Viktor miniszterelnök. Erre rímelve Hodász István, az Egis vezérigazgatója egy hatalmas lombikot adott át Orbán Viktornak, tele színes placebo-gyógyszerekkel, és mellé egy Magyar Gyógyszer feliratú dobozt.

A hétmilliárd forintos beruházáshoz a kormány 226 millió forint támogatást adott. A két létesítményben összesen 135-en dolgoznak majd, ebből 50 lesz az új munkahely. A megnyitón Orbán Viktor külön kiemelte: kevés olyan magyar vállalat van, amely kutatás-fejlesztést, gyártást és kereskedelmi tevékenységet is folytat.

A kormányfő szerint az Egis magyar vállalat, annak ellenére is, hogy 51 százaléka francia tulajdonban van. Orbán külön köszönetet mondott a francia többségű tulajdonosnak, aki a megnyitón nem volt jelen.

A kormányfő a közműcégekre utalva elmondta: a francia cég nem valamilyen monopolágazatban van jelen, hanem egy versenyorientált cégben. Orbán külön kiemelte, hogy a cég profitjának mintegy 90 százalékát visszaforgatja magyarországi beruházásaiba. Bár a két új labor csak 50 új munkahelyet teremt, Orbán szerint ezt nem lehet lebecsülni, itt ugyanis magasan képzett alkalmazottak kapnak munkát, és felmérések mutatják, hogy minél képzettebb egy beruházás alkalmazotti köre, annál biztosabb, hogy az Magyarországon is marad, nem viszik el máshová.

Hodász István az avatóünnepségen arról beszélt, hogy egy felmérés szerint minden új gyógyszeripari munkahely 2,2 egyéb munkahely létrehozását segíti elő. Az Egis Magyarországon és külföldön összesen négyezer főt foglalkoztat. Az elmúlt húsz évben 130 milliárd forintot fordított beruházásokra, ennek 40 százalékát épp az elmúlt négy évben, azaz a válság kitörése óta. Hodász Orbán Viktor felé fordulva külön hangsúlyozta, milyen fontos, hogy a K+F beruházásokat le lehessen írni a gyógyszercégekre kivetett különadóból.