Feljelentették az Erstét

2012.09.25. 12:54
Hétfőn ügyészségi feljelentést tett az Offset és Kártyanyomda Zrt. felszámolóbiztosa a csődbe ment cég és az Erste Bank közötti hitelszerződések léterjöttének körülményei miatt. A feljelentésben csődbűncselekmény, és többek között különösen jelentős értékre bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt kérik a hatóság vizsgálatát.

Az Index információi szerint a hétvégén újra egymásnak feszültek az Offset Nyomda Zrt. bezárt telepénél a felszámoló cég örzővédői és a XVI. kerületben található ingatlant elfoglalni igyekvő, Erste Bank által szerződtetett cég emberei. A bank már többször próbálkozott az erődemonstráció alkalmazásával. A felszámoló cég hétfőn az ügyészséghez eljuttatott feljelentésében azt állítja, hogy a bank által megbízott cég képviselői áprilisban „önhatalommal erőszakosan hatoltak be az üzem területére és a felszámoló megbízásából az üzem területét őrző VIP Testőr Kft. alkalmazottaival szemben fenyegetően léptek fel, majd a társaság teherbejáró kapujára lakatot helyeztek fel”, ezt az esetet azonban a kerületi rendőrség és az illetékes hatóságok nem vizsgálták ki.

A felszámoló hétfőn az Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál emiatt vesztegetés gyanúja miatt kérte eljárás lefolytatását, de egyben az Este Bank hitelügyletével kapcsolatban különösen jelentős értékre bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, csődbűncselekmény, és más bűncselekmények miatt is feljelentést tett.

Az indoklás szerint az Offset Zrt. osztrák tulajdonosi háttérrel működött, és Goldmann-csoporthoz csehországi és ausztriai üzem is tartozott, az osztrák anyacsoport azonban fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetbe került 2011 nyarán. Az Offset Nyomda élére pedig éppen 2011 nyarán került 13 napra egy olyan vezérigazgató, aki a cégnek 2007 óta hitelező Erste Bank Hungary Zrt.-vel aláírta egy olyan, korábban előkészített szerződést, amely a bank számára a nyomdagépekre vételi jogot biztosított. A szerződésben a gépek vételárát jelentősen a piaci ár alatt határozták meg. A feljelentés szerint felmerül a gyanúja annak, hogy a bank és a tulajdonosok között háttéregyezség jöhetett létre.

A felszámoló az adóhatóságnál is feljelentette a pénzintézet hitelügyletét. A NAV-hoz küldött dokumentumban az is szerepel, hogy „a fizetésképtelenség tulajdonképpen azért áll elő, mert a bank a nyomda működését gyakorlatilag ellehetetlenítette”, majd pedig az opciós szerződéssel más hitelezők elől megpróbálta elvonni az egyetlen jelentős fedezetet, a nyomda milliárdos gépparkját, és más hitelezők kielégítését csorbította.