Elhunyt Verók István

2012.09.26. 11:13 Módosítva: 2012.09.26. 16:22

Elhunyt Verók István szocialista politikus szerda hajnalban, értesült a Népszava. Terézváros korábbi polgármestere 62 éves volt.

Verók István 1950-ben született, 1967-69 között a Ganz MÁVAG géplakatosaként dolgozott. 1971-től a Közlekedési és Műszaki Vállalat útlevél és vízum ügyintézője, majd 1976-tól rendezvényszervező. 1985-től a Reflektor Kiadó sorozatszerkesztője, majd ugyanitt főszerkesztő. 1989-től több szolgáltató, kereskedelmi és építőipari kft.-nél cégvezető, igazgató, ügyvezető igazgató.

DSZZS20070222005
Fotó: MTI

1993-tól a Terézvárosi Önkormányzat gazdasági társaságánál, az Oktogon Kft.-nél vállalkozási igazgató, majd a cég Terézvárosi Kft.-vé történő átalakulása után, 1995-től ügyvezető igazgató.

A 2002-es választásokat megelőzően tagja volt a terézvárosi önkormányzat vagyongazdálkodási bizottságának, ezekben az években a Budapesti Kereskedelmi Kamara vezetésében is tevékenykedett.

2002-ben, majd 2006-ban is Terézváros polgármesterének választották.

Verók István és 13 társa ellen 2011 végén indult büntetőper különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádjával. A vádlottak között van tizenkét volt MSZP-s, illetve SZDSZ-es önkormányzati képviselő, így például Fürst György volt alpolgármester, Kékesi Tibor volt szocialista országgyűlési képviselő és a bűnsegédi magatartással vádolt egykori kerületi aljegyző.

Az ügyészség szerint az Andrássy út 47. szám alatti műemlék épületet az önkormányzat a rendszerváltás után társasházzá alakítatta, és értékesíteni akarta, ám ehhez akkor az Országos Műemlékvédelmi Hivatal nem járult hozzá.

Az önkormányzat 2003-ban újra megpróbálta eladni az épületet, és a reálisnál sokkal alacsonyabb lakott, illetve beköltözhető ingatlanértékekkel kalkulált. A vételi ajánlatok közül pedig Fürst György másodrendű vádlott – az önkormányzat akkori vagyonügyekért felelős alpolgármestere – csak a Terézváros számára hátrányosabbat továbbította az önkormányzat tulajdonosi osztályához. Mégpedig azzal a szóbeli instrukcióval, hogy az ajánlattevő cég kérelmében foglalt feltételek szerint, versenytárgyalás mellőzésével dolgozzanak tovább, holott – az ügyészség szerint – az alpolgármester tudta, hogy a vételárként felajánlott összeg, és az ingatlan versenytárgyaláson kívül történő elidegenítése jogszabályellenes. Az önkormányzatnál volt is olyan főosztályvezető, aki nem volt hajlandó aláírni az ingatlan elidegenítésére vonatkozó javaslatot.

A képviselő-testület azonban 2004 nyarán Verók István és tucatnyi vádlott-társának szavazatával elfogadta az előterjesztést, és úgy rendelkezett, hogy a versenytárgyalástól eltekint, és az ingatlant elidegeníti az ajánlattevő kft.-nek.

Verók István a per tárgyalásán tagadta bűnösségét. Kijelentette, hogy jogsértést nem követett el, a vád megalapozatlan, az pedig sajnálatos mérföldkő a magyar igazságszolgáltatás történetében, hogy a kollektív bűnösség elvét próbálják alkalmazni képviselőkre a leadott szavazataik miatt.

2012 júniusában ismét gyanúsítottként hallgatta ki Verók István volt VI. kerületi polgármestert és az akkori önkormányzat teljes szocialista és szabad demokrata frakcióját, valamint három korábbi jegyzőt a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A gyanú szerint áron alul, versenyeztetés és részben értékbecslés nélkül adtak el három Andrássy úti ingatlant, valamint több, önkormányzati tulajdonban lévő tetőtéri lakást. A nyomozók szerint a 21 gyanúsított a szabálytalan ingatlanértékesítések előkészítésével, illetve megszavazásával több mint kétmilliárd forinttal károsította meg a VI. kerületi önkormányzatot.

Az ügyben lapértesülések szerint vádat emel az ügyészség, a bíróság pedig egyesíti a Verók-pereket. Az eljárás Magyarország legnagyobb ingatlaneladási büntetőperévé alakulhat.

A reneszánsz személyiség

Verók 2009-ben egy emlékezetes interjúban vállalkozott rá, hogy többet eláruljon családi hátteréről és saját pályájáról. A HVG-ben olyan reneszánsz személyiségként mutatták be a volt polgármestert, aki több különleges tulajdonsággal is rendelkezett. A családi legendárium szerint olasz felmenőkkel rendelkezőnek vallotta magát. Verók szerint neve Verrocchióból jött, az „io” viszont lekopott az évszázadok során. Verók akkor azt is állította magáról, hogy erős energia-kisugárzással bír, kézrátétellel tud fájdalmat csillapítani, és testéhez úgy ragadnak a fémtárgyak, mint Uri Gellerhez. Paranormális képessége mellett művészi vénája is volt. Festett, „impresszionista stílusú” képeit azonban polgármestersége alatt nem engedte kiállítani.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport