Titkos paktumot kötött Varga Mihály?

2012.09.26. 16:18
Szép nagy barokk szoborcsoportot avattak fel a Flórián téren, mi is ott jártunk.

Szent Flórián ősosztrák származású római katona volt, aki abba halt bele, hogy lekezelően bánt egy ősmagyar turistával megvallotta keresztény hitét, mire követ kötöttek a nyakába és beledobták az Enns folyóba. Szent Flórián a svábok, az osztrákok és a hittanórán oda nem figyelő magyarok egyik kedvenc szentje. Előbbieké azért, mert így van mire fogniuk a Flórián keresztnév gyakori használatát, utóbbiaké azért, mert barátunkat bármilyen képen vagy szobron azonnal fel lehet ismerni a kezében tartott kis égő ház miatt.

Flórián, akinek tegnap avatták fel a szobrát a róla elnevezett óbudai téren, a tűzoltók és a vegyvédelmi katonák védőszentje. Arról azért remélhetőleg nem értesült, hogy a magyar hadseregben milyen szexuális bűncselekményeket követtek el az újoncok ellen vegyvédelmi kesztyűk segítségével.

Az óbudai szoborcsoportot a Zichy család szobrásza faragta 1763-ban, eredetileg külön daraboknak, de a három szentet 1819-ben egymás mellé helyezték a későbbi Flórián tér területén, hogy a kommunisták végül múzeumba dugják őket. Egy helyi német nemzetiségi szervezet kezdte el a szobrok felújítását 2002-ben, aztán beszállt az önkormányzat és a főváros, így mostanra elkészültek a négy és fél méter magas szoborcsoport restaurálásával.

A Flórián tér délnyugati sarkánál lévő helyszínre érve először arra gondoltam, hogy milyen találó Óbuda zászlaja, amit egy régi címer Tesco-zacskóra való illesztésével hoztak létre, illetve hogy mit kereshet itt Varga Mihály IMF-tágyalásokért felelős miniszter, egyben a Legokosabb Fideszes a Nemfideszesek Szerint. Utóbbi kérdésre végig nem kaptunk választ, a tömegben az az elmélet volt a leghihetőbb, hogy a kun származására büszke Varga titkos kun-sváb paktumot akar létrehozni a médiában szemérmetlenül nyomuló jászok kiszorítására.

A szobor környékét lekövezték, padokat viszont egyelőre nem láttunk, 200 nyugdíjast, 40 politikust, 10 papot, 30 egyenruhás katasztrófavédelmist, 20 kiscsoportost és 2 óvó nénit annál inkább, szóval egészen nagy tömeg gyűlt össze.

A barokk szoborcsoport kifejezetten jól néz ki, két, dúsan faragott oszlopok tetején álló fehér szentet köt össze egy oltárszerű elem, rajta egy harmadik, térdelő szenttel. A stílus érett Habsburg-barokk, a hangulat olyan, mint egy kisváros terecskéjén, ha eltekintünk a mögöttünk zúgó, autópályányi forgalomtól és a lakótelepi házaktól.

Bús polgármester ügyes szervezőmunkát végzett, rég láttam ekkora tömeget hasonló ünnepségen. Azt azért nehéz megszokni, hogy a tűzoltózenekart a fideszes államreform melléktermékeként ma már katasztrófavédelmi zenekarnak kell hívni, de az is igaz, hogy a Katasztrófavédelem Központi Zenekara punkegyüttesnévnek se lenne utolsó. Bár nagyon drukkolok, az Egér a Marson zenéjét sajnos nem játsszák el.

Először Bús Balázs beszél, azt mondja, a szobron szereplő három szent élő üzenetet hordoz. Tényleg durva a válság, de eddig nem tartottam attól, hogy dögvész vagy földrengés fenyegetné a III. kerületet, pedig a másik oszlopon álló Néri Szent Fülöp az utóbbi, míg a középen térdelő Borromeo Szent Károly az előbbi specialistája.

A következő szónok, Tarlós főpolgármester is arról értekezik, hogy három hősünk példakép a ma emberének. Talán arra gondol, hogy Borromeo Károly baromi gazdag családba született, Néri Fülöp gyakran bolondnak tettette magát, hogy békén hagyják, Flórián pedig imádsággal oltott el egy tüzet, példamutatóan takarékoskodva a császári költségvetés forrásaival.

Székely János segédpüspök a szobor megáldása előtt - mintha 250 border colliehoz beszélne - arról szónokol, hogy az önmegvalósításnál mennyivel klasszabb az odaadás, a szolgálat és a hűség. Utána bőséges gyermekáldást kér mindnyájunkra, bár ez a hallgatóság 87 százaléka esetében nagyobb csoda lenne a kenyérszaporításnál is.

Beszél még Neubrandt Istvánné, a német kisebbségi önkormányzat elnöke, aztán megnézzük a ravaszul mosolygó Varga Mihályt - nem lennénk most a jászok helyében! - azzal távozunk.

Ha lesznek padok, ücsörögni visszatérünk.