Kaposváron lesz az MVM-per

MTI/Index
2012.09.27. 10:59

Az Országos Bírósági Hivatal hétfőn úgy határozott, hogy a Kaposvári Törvényszéket jelöli ki a Magyar Villamos Művek (MVM) büntetőügyének tárgyalására, írja a Figyelő. Kocsis István, az MVM volt vezérigazgatója és társai ellen több mint 15 milliárd forintos kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés miatt emeltek vádat.

A OBH honlapján közzétetthatározat szerint Handó Tünde a Fővárosi Törvényszék elnökének indítványára döntött a Kaposvári Törvényszék mellett, az indoklás szerint azért, hogy ésszerű időn belül el lehessen bírálni az ügyet. A Fővárosi Törvényszék elnöke ugyanis leterheltségre hivatkozott.

A bíróságok munkaterhelése szerint összeállított kijelölési sorrend alapján először a Szekszárdi, majd a Szombathelyi Törvényszéket kellett volna kijelölni a fővárosi helyett, Kaposvár csak ezek után következhetett.

Szekszárd azért esett ki, mert a bíróság négy bírájának házastársa is az ügyben érintett Paksi Atomerőmű Zrt-nél dolgozik, hárman ráadásul vezető beosztásban. A bírák közül többen személyesen ismernek egyes vádlottakat és tanúkat. Handó Tünde a határozatában azt írta: elfogadta a szekszárdi elnökhelyettes érvelését, miszerint a "bírói hivatás gyakorlása során nem elég pártatlannak lenni, de a pártatlanság látszatát is őrizni kell az igazságszolgáltatásba vetett bizalom megtartása érdekében".

A Szombathelyi Törvényszéket azért nem választotta Handó, mert annak a megbízott elnöke bíróhiányra hivatkozott. A törvényszék hét büntető ügyszakos bírája közül a megyei bíróság elnökének halála, valamint a kollégiumvezető és a tanácselnök nyugdíjba vonulása miatt három bíró hiányzik, és álláshelyeiket még nem töltötték be.