14 milliárddal kitömött céget nulláztak le

2012.09.28. 13:15
Papíron már semmit sem ér a Darisima Investment Ltd., pedig néhány éve Budapestről közel 14 milliárd forint érkezett a számláira. A ciprusi offshore vállalkozás az egyik legnagyobb veszteségtétel, amit az anyacég, az Emfesz felszámolása során lekönyveltek. Hogy mire ment el a magyar gázfogyasztók díjfizetetéséből összejött pénz, azt homály fedi, kivételt csak félmilliárd forint képez, ami kis utaztatást követően a cégvezető kezében landolt Budapesten. A rendőrség közel két éve vizsgálja, hogy történt-e sikkasztás az ügyben.

Gigászi összeget, 335 milliárd forintot követelnek a hitelezők a felszámolás alatt álló Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft.-től. A TM-Line Felszámoló Zrt. szerint szinte biztos, hogy a magyar költségvetésben tátongó lyukhoz mérhető igények ellenére az ügyfelek hiába várják, hogy az Emfesz romjaiból viszontlássák pénzüket. A vagyontárgyak, cégek eladásából származó bevételek ugyanis éppen hogy meghaladják majd a felszámolás költségeit. A TM-Line a közelmúltban arról tájékoztatta a hitelezőket, hogy a cégvagyon dobraveréséből összesen mintegy 2,6 milliárdos bevételre számít, a felszámolás azonban ebből közel 2,2 milliárdot fel fog emészteni.

A gyenge eredmény többek között annak köszönhető, hogy az emfeszes vagyontárgyak és cégek jelentős értékvesztéssel kerületek a felszámolási leltárba.

Az eredetileg külföldi tulajdonban működő gázkereskedő cég leépülése akkor kezdődött, amikor a magyar menedzsment 2009-ben egyetlen dollárért - az ügyészség megfogalmazása szerint - „eltulajdonította” a teljes vállalatot, felszámolását pedig akkor rendelték el, amikor idén márciusban - számos jogi fórum után - a moszkvai választott bíróságon is olyan kedvezőtlen ítélet volt várható, amely alapján vissza kellett volna adni az ukrán tulajdonosnak.

Az Index korábban beszámolt arról, hogy Ausztriában már elindult egy rendőrségi nyomozás pénzmosás gyanújával az Emfesz ügyében, mert a gázkereskedő cég éveken át utalt dollármilliókat egy Virgin-szigeteken bejegyzett egyszemélyes vállalkozásnak, a Light & Power Developmentnek. A főként jutalék formájában kifizetett pénzt először Ausztriába küldték, onnan pedig több, nehezen lenyomozható karibi offshore céghez továbbították. A kedvezményezettek között előkelő helyen szerepelt az Emfesz egydolláros eladását levezénylő ügyvezető igazgató, Góczi István szintén Virgin-szigeteken bejegyzett érdekeltsége. Budapestről 2005 és 2008 között több mint 16 milliárd forintnyi valuta érkezett a Light & Powerhez.

Hasonló nagyságrendben ment emfeszes pénz egy ciprusi offshore cégnek is. Az Emfesz 100 százalékos tulajdonában álló Darisima Investments Ltd. OTP-nél és Cirpuson vezetett számláira 2008-2009-ben mintegy 62 millió dollár (mai árfolyamon majd 14 milliárd forint) érkezett: A 2009-es üzleti beszámoló és a bankszámla kivonatok szerint több mint 54 millió dollárt tőkeemelésként, a fennmaradó 7,5 millió dollárt pedig kölcsön formájában fizették ki. Az összeg nagyobb részét, 45 millió dollárt már Emfesz eltulajdonítása utáni hét hónapban.

A Darisima az Emfesztől kapott pénzéből legalább 43-44 millió dollárt tovább utalt egy másik offshore cég, az Integrity Investments Ltd. OTP-s és bahreini bankszámláira. Az Integrity Investments Ltd. budapesti bankszámlája felett az a Gazda Tamás rendelkezett, aki a Darisimát is irányított, és az évek alatt több szerepkörben is részt vett az Emfesz körüli tranzakciókban.

Gazda Tamás eredetileg Góczi István helyettese volt az Emfesznél. Ő volt az, aki a már említett egydolláros ügylettel 2009-ben kivásárolta saját munkahelyét, így a svájci offshore cégen, a RosGas-on keresztül tulajdonos is lett az Emfeszben, ahol dolgozott. Eközben a ciprusi Darisima vezetőjeként is diszponálhatott az anyacégből küldött pénzek felett. Az Index birtokába került számlakivonatok tanúsága szerint élt is ezzel a jogosítványával: a Darisimától érkezett pénzből az Integrity Investment budapesti számlájáról 2009 második felében több részletben közel 2,5 millió dollárt, azaz több mint félmilliárd forintot vett fel készpénzben.

Nem kockázatatott 650 milliót

2009-ben jelentették be, hogy a Morando Zrt. lett az egyik nyertese az MFB egyik uniós pénzügyi programjának. A kockázatitőkealap-kezelő cég az uniótól 4,5 milliárd forintot nyert, amihez három magánbefektető egyenlő arányban összesen 2 milliárd forintot párosított. A Morando három magánbefektetője az akkori hírek szerint Mészáros László, Gansperger Gyula, valamint Gazda Tamás volt. Mindhármuknak 650 millió forintot kellett betenni a Jeremie-programból finanszírozott üzletbe.

A Morando azóta több kis hazai vállalkozásba is belépett, ám a cégben nem szerepel Gazda Tamás neve. Ennek okáról megkérdeztük Gansperger Gyulát, az ÁPV Rt. egykori igazgatóját, ő azonban szűkszavúan csak annyit volt hajlandó közölni, hogy „Gazda Tamás sem tulajdonosa, sem tisztségviselője nem volt a Morando Zrt.-nek és a Morando Tőkealapnak”.

2009-ben az az abszurd helyezet állt elő, hogy Gazda saját munkaadójának tulajdonosa volt, és az Emfesz alá tartozó, milliárdokat elnyelő cégeket is ő irányította, közben a meglehetősen szokatlan felálláshoz az is hozzájárult, hogy a Darisimától jelentős összegeket átvevő Integrity székhelye ugyanabban a Seychelles-szigeteki épületben volt bejelentve, mint a RosGas egyetlen ismert tulajdonosa, az RGE Investments Ltd.

Tény, hogy a forintban több mint 10 milliárdos tőkével rendelkező Darisima, mára semmit sem ér. Az Emfesz felszámolója az elmúlt hónapokban 0 forintra becsülte fel jelenlegi értékét, de közel 15 milliárd forinton írta le az anyacég vagyonából.

Mint emlékezetes, az ügyészség tavaly nyáron mondta ki, hogy Góczi István eltulajdonította saját cégét, amikor egyetlen dolláros szimbolikus áron - Dimitirj Firtas ukrán tulajdonos és az őt képviselő cég, a Mabofi tudta és beleegyezése nélkül - eladta az akkoriban még 200 milliárd forintos éves forgalmat bonyolító Emfeszt. A tulajdonosváltásra vonatkozó egyértelmű megállapítása ellenére a hatóság megszüntette Góczi ellen a nyomozást. Az ügyészség szerint szakértői vélemények alapján bebizonyosodott, hogy a gázforgalmazó cég - bár számláján több tízmilliárd forint volt - az eladás idején „negatív értékkel” bírt, ezért jogi értelemben nem valósulhatott meg az eltulajdonítás. (Góczinak a következő hetekben mégis bíróság elé kell állnia, mert a Mabofi pótmagánvádas eljárást indított ellene.)

Nem szűnt viszont meg a nyomozás a Darisima ügyében. A ciprusi cég ügyét a Nemzeti Nyomozó Iroda 2010 végén elkülönítette az anyacéggel kapcsolatos vizsgálattól. Az ORFK sajtóosztályán az Index kérdésére megerősítették, hogy a nyomozás az NNYI gazdasági osztályának átszervezése után is folytatódott. Jelenleg a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja a büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen sikkasztás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A Darisima tevékenységével és az Integrity Investment pénzügyeivel kapcsolatban megkerestük Gazda Tamást, de ő végül úgy döntött, hogy nem nyilatkozik az Indexnek.