Audit és sofőrt is kap Orbán főtanácsadója

2012.09.28. 12:25 Módosítva: 2012.09.28. 12:26

Huszonegyen jogosultak a Miniszterelnökségen gépkocsihasználatra: öten csak hivatali, tizenhatan hivatali és magáncélra is igénybe vehetnek autót, sofőr tíz embernek jár. Orbán Viktor kormányfői programjaira a Terrorelhárítási Központ ad járművet és sofőrt. Pártelnökként, illetve magánprogramjain viszont maga vezet egy a Fidesz által biztosított kisbuszt, amelyet ő tankol.

A Miniszterelnökség pénteken a kormányzati honlapon tette közzé a dolgozóinak - a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt., valamint a KEKKH által - biztosított kommunikációs és informatikai eszközök, valamint gépjárművek listáját.

Benkő Szilárd, a szervezési stáb vezetője és Ambrus Jenő protokollfőnök hivatali célú autóhasználatra - egy-egy Audi A6-os vezetésére - is jogosult. Rajtuk kívül Bali Gabriella titkárságvezetőnek, Radnainé Fogarasi Katalin főosztályvezetőnek és Rahói Zsuzsanna politikai főtanácsadónak jár hivatali autó.

Hivatali és magáncélra 16-an vehetnek igénybe gépkocsit: Fömötör Barna jogi és ellenőrzési helyettes államtitkár, Giró-Szász András, Győri Tibor, Havasi Bertalan, Kern Tamás, Mikecz Péter és Szijjártó Péter egyaránt Skoda Superbbel jár - a sajtófőnök kivételével sofőrt is igénybe vesznek.

Hegedűs Zsuzsanna szociológus - aki évi 12 millió forintért a társadalmi felzárkóztatást segítő tanácsokat ad a Miniszterelnökségnek -, Kumin Ferenc nemzetközi sajtókapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és Szemerkényi Réka miniszterelnöki főtanácsadó Audi A6-ossal jár. Utóbbiak maguk vezetik az autót, Hegedűs Zsuzsának, a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány elnökének sofőrt is biztosítanak.

Semjén Zsolt neve mellett egy tavaly gyártott Skoda Superb és egy 2009-es Volkswagen Passat neve olvasható hivatali és magáncélra is használatos autóként. Magáncélra is használhatja hivatali autóját rajtuk kívül Csallóközi Zoltán politikai főtanácsadó, Gottfried Péter, a kormányfő külpolitikai tanácsadója, Kádár Andrea, a nemzetbiztonsági irodát vezető helyettes államtitkár, Magyar Levente külügyi helyettes államtitkár és Tóthné Kreitz Éva főosztályvezető.

Mobiltelefont szinte az összes eszközjuttatásban részesülő miniszterelnökségi munkatárs kapott, a kevés kivétel közé tartozik Orbán Viktor, Győri Tibor jogi ügyekért felelős államtitkár és Halasi Tibor, a kormánydöntések végrehajtását felügyelő miniszterelnöki biztos.

Hivatali notebookot 58-an használnak, köztük a miniszterelnök és kereszténydemokrata helyettese, Semjén Zsolt, iPadet viszont csak Giró-Szász András kormányszóvivő, Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, Kern Tamás és Mikecz Péter helyettes államtitkár, Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár, valamint Semjén Zsolt kapott.

Internet-előfizetés 33 miniszterelnökségi dolgozónak jár, köztük például Nagy Jánosnak, a kormányfő személyi titkárának, a kormányzat internetes kommunikációjáért felelős Mányai Zoltán helyettes államtitkárnak, Benkő Szilárdnak, a szervezési stáb vezetőjének és Ambrus Jenő protokollfőnöknek.