no

Ezren vonultak Biszku házához

2012.09.28. 21:27

Rendbontás nélkül ért véget a Jobbik vonulásos tüntetése péntek este Budapesten, Biszku Béla volt belügyminiszter háza előtt. Az időközben néhány ezresre duzzadt tömeg a beszédek meghallgatása után elvonult a helyszínről.

A tüntetők pénteken kora este Mátsik György volt ügyész lakásától indultak Biszku háza elé. A tömeg folyamatosan Biszku Béla-, Bajnai Gordon-, Gyurcsány Ferenc- és Orbán Viktor-ellenes rigmusokat skandált. "Kommunista gyilkosok!"; "Biszkut, Gyurcsányt börtönbe, Bajnait a tömlöcbe!"; "Vesszen az Orbán, mert hazug a kormány!" - kiabálták a tüntetők. A menetet a Margit körúton egy házból többször is leöntötték vízzel.

Biszku háza előtt beszédet mondott Novák Előd és Murányi Levente, a Jobbik két alelnöke. "Érted jöttünk, elvtárs, nem ellened, nem fog fájni, nem kell félni!" - kiabálta Novák Biszku háza felé. Murányi Levente arról beszélt: őt is elítélték 1956-ban, ezért neki "nincs szebb dolog a világon, mint kommunistát lőni". Többen különböző tárgyakat dobtak be a volt politikus kertjébe a kerítésen át, de a rendőrség és a Jobbik szervezői nem engedték közel a tüntetőket a kapuhoz.

Biszku Bélát az 1956-os forradalmat követő két sortűzzel kapcsolatban több emberen elkövetett, emberöléssel megvalósított háborús bűntettel gyanúsítják. A bíróság szeptember 10-én rendelt el vele szemben lakhelyelhagyási tilalmat. Biszku Béla ugyanakkor azt állítja, hogy 1956-ban semmiféle kapcsolata nem volt a karhatalommal, "se közvetve, se közvetlenül".