Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Farkas Flórián érettségi bizonyítványát akarták látni

2012.09.28. 12:41

Kéttucatnyi roma fiatal követelte Farkas Flóriántól, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökétől péntek délelőtt a roma érdekképviseleti szervezet budapesti székháza előtt, hogy mutassa be érettségi bizonyítványát és számoljon be az általa irányított szervezet elmúlt kétévi tevékenységéről, közpénzeinek felhasználásáról.

A Cigány civil fiatalok közössége által szervezett, alig 10 percig tartó flash mobon (villámcsődület) megjelentek azt követelték a Dohány utcai székház előtt a roma politikustól, hogy az általa meghirdetett, törvényességen, erkölcsösségen és szakmaiságon alapuló új cigánypolitikája jegyében adjon számot arról, miért nem szerepel az Országgyűlés honlapján lévő önéletrajzában, hogy hol és mikor érettségizett. Követelték még, hogy ha valóban megszerezte okiratát, hozza nyilvánosságra azt egyetemi hallgatóként írt politológusi diplomamunkájával és indexkönyvével együtt.

A tüntetők azt mondták, azért vonultak az ORÖ Dohány utcai székháza elé, hogy elszámoltassák eddigi tevékenységéről és múltjáról a roma vezetőt. Tábláikon érettségi bizonyítványaik fénymásolatát is felmutatták. A kartonlapokra a fénymásolt okiratuk mellé azt írták: „az enyém nem titkos” és „hol a tied?”, „tőlünk ne várj elnöki kegyelmet”.

Batyi Károly a megmozdulás szervezői nevében feltette a kérdést Farkas Flóriánnak: "miért kellett államtitokká minősíteni és 30 évre titkosítani a sikkasztás és más bűncselekmények miatt még a 90-es években ellene indított nyomozás részleteit, és miért kért és kapott eljárási kegyelemet 1998-ban Göncz Árpád köztársasági elnöktől?"

A tüntetők követelték azt is, hogy az arra illetékesek számoljanak be az ORÖ által indított programokról, azok eredményeiről, de azt „ne mossák össze” a kormány és a szaktárca önálló romaprojektjeivel. Érdekli őket az is, hogy milyen szakmai koncepciók alapján akarja fenntartóként működtetni az ORÖ a nemzetiségi általános iskoláit.

Az ORÖ székháza a tüntetés ideje alatt zárva volt, a bejárat előtt féltucatnyi egyenruhás rendőr állt. A roma érdekképviseleti szervezet vezetőjét az MTI telefonon nem tudta elérni. A hivatal egyik dolgozójának tájékoztatása szerint az ORÖ 53 fős testülete a Borsod megyei Gesztelyben tartja a nap folyamán kihelyezett közgyűlését, amely a tüntetéssel közel egyidőben kezdődött.