Még több helyen tiltanák a néma koldulást

2012.09.28. 16:44

A szekszárdi közgyűlés közbiztonsági ideiglenes bizottsága újabb belvárosi területeken javasolja bevezetni a néma koldulás tilalmát, jelentette be a közgyűlés pénteki ülésén Horváth Kálmán, a bizottság elnöke. A közösségellenes magatartásformák szóló rendelettervezetet érvelése szerint a néma koldulás kedvezőtlenül érinti a városképet, és sokszor zavarja a járókelőket. A Béla király tér és a Tesco áruház parkolója mellett a vasútállomás és a Garay tér közti területre terjesztenék ki a tilalmat.

A gyerrekkel koldulás, illetve a házaló, kéregető koldulás a szabálysértési törvény szerint is tilos, a néma koldulás ugyanakkor nincs törvényben szabályozva. A tervek szerint november 15-én hatályba lépő helyi rendelet - amelyet a közgyűlés októberi ülésén is megtárgyal - 14 tiltott, közösségellenes magatartást sorol fel. Ezek közé tartozna például a Szekszárd név használatáról szóló rendelet vagy az üzletek nyitva tartására vonatkozó szabályok megsértése is.

A közgyűlés közbiztonsági bizottsága a szekszárdi belvárosi plébánia megkeresésére foglalkozott a koldulás szabályozásával. Bacsmai László, a plébánia vezetője korábban azt mondta: évek óta probléma, hogy a belvárosi katolikus templomnál az istentiszteletek előtt és után többen a híveket zaklatva koldulnak.