Tribuszerné újra bíróságra kerül

2012.09.28. 10:21
Újra bíróság elé kell állnia Tribuszer Zoltánnénak: az 1990-es évek hírhedté vált országos pilótajáték-szervezőjének pere várhatóan még idén ősszel elkezdődik a Komlói Városi Bíróságon. Az ügyészség csalás miatt emelt vádat a nő ellen, aki a vádirat szerint összesen harmincmillió forint kölcsönt kapott tizenegy embertől, de a pénzt nem fizette vissza, mondta Hajdu István, a Pécsi Törvényszék szóvivője.

Az első tárgyalási nap időpontja még nincs kitűzve, de a per várhatóan még idén ősszel elkezdődik. Az asszonnyal szemben már folyamatban van egy bírósági eljárás hatóság félrevezetése miatt. 2010 novemberében azt állította, hogy negyvenmillió forintot raboltak el tőle, így több hitelezőjét nem tudta időben kifizetni.

A korábban pilótajátékot szervező Tribuszer Zoltánnét és társait 1997-ben ítélték el jogerősen. Tribuszernét különösen nagy kárt okozó csalásokért, jogosulatlan pénzintézeti tevékenységért és magánokirat-hamisításért kilenc évi börtönbüntetéssel sújtották. Az asszony ezután bujkált a hatóságok elől, a rendőrök 1999-ben, egy budapesti lakásban fogták el.

A nő által vezetett cégek az 1990-es években havi 10 százalékos kamatot ígérve mintegy 24 ezer „befektetővel” szerződtek, akiktől 3,8 milliárd forintot kaptak. Az átvett kárpótlási jegyeket és pénzt azonban nem vállalkozói tevékenységre, hanem a korábban belépők tőkéjének, illetve a pénz kamatainak visszafizetésére fordították.

A korábban belépő ügyfeleknek majdnem kétmilliárd forintot ki is fizettek, de a fennmaradó tizennégyezer szerződés után járó négymilliárd forinttal szemben csupán 663 milliójuk volt, így a hiányzó összeget még akkor sem termelhették volna ki, ha a pénzt valóban befektetik.

A károsultaknak a 3,8 milliárd forint tőkéből csak 1,35 milliárd forintjuk térült meg a felszámolási eljárásban.