Orbán: Új törvények világa közeledik

2012.09.29. 16:50

Ópusztaszeren avatta fel Orbán Viktor Matl Péter kárpátaljai szobrászművész alkotását, a Nemzeti Összetartozás Emlékművét.

Beszédében azt mondta, minden magyar elszámolással tartozik minden más magyar felé.

A turul a magyarok ősképe, melybe mindenki beleszületik, mint a nyelvbe és a történelembe, mondta Orbán. "Onnantól, hogy a világra jövünk, a mi hét törzsünk köt szövetséget, a mi Szent Istvánunk alapít államot, a mi seregeink vesztenek csatát Mohácsnál a turul madár pedig, a most élő, a már meghalt és majd megszülető magyarok nemzeti azonosságának jelképe" - mondta Orbán.

A politikus és a gazdaember is pásztor, el kell számolnia a rábízottakkal; a jó pásztor az, aki megkeresi az elveszett juhot - mondta. "Elszámolni jöttünk önökhöz, elszámolni a ránk bízottakkal. Ma nyugodtan vethetünk számot, és mondhatjuk egymásnak, örüljetek, mert megtaláltuk elveszett juhainkat."

"Aki aki tud olvasni a jelekből, az láthatja, új törvények világa közeledik az európai kontinens felé. Ennek a formálódó új világnak az első parancsolata úgy hangzik: az erősek egyesülnek, a gyengék széthullnak, vagyis az erős nemzetek tagjai összefognak, a gyenge nemzetek széthullnak. Azt kívánom minden magyarnak, legyen füle a hallásra és olvassanak a jelekből" - mondta.

Matl Péter kárpátaljai szobrászművész közel tíz méter magas alkotását a park Szent Mihály-napi rendezvényének egyik programjaként avatta fel a miniszterelnök.

A nemzeti összetartozás szobra egy kitárt szárnyú, 210 centiméter magas bronz turulmadár karddal a karmai között, egy faragott mészkőoszlop tetején.