Illés
17 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Nem rokona Budainak az unokaöccse apósa

2012.10.01. 10:57

Budai Gyula, a vidékfejlesztési tárca parlamenti államtitkára személyiségi jogi pert indít a Népszabadság ellen a lap hétfői, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei földbérletpályázatok kapcsán írt cikke miatt. A Népszabadság azt írta, hogy Budai Gyula egyik rokona, Gerzsánszki Lajos lett az abszolút győztes a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei földbérletpályázaton, összesen 732 hektár földterületet nyert el.

A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a cikk szándékosan úgy fogalmaz, hogy azt sejteti az olvasókkal: mind Gerzsánszki Lajos, mind pedig a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) és a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szabálytalanul járt volna el földpályázatok ügyében. Ezért Budai Gyula pert indít a lap ellen.

Nem ő nyert, hanem a cége

Budai Gyula szerint az újság valótlanul állította, hogy „Gerzsánszki Lajos – a vidékfejlesztési tárca parlamenti államtitkárának rokona – összesen 732 hektár földterületet nyert el”, és a Népszabadság összemossa a természetes és a jogi személy fogalmát. Gerzsánszki Lajos, aki már évtizedek óta foglalkozik élethivatásszerűen mezőgazdasággal – közel ezer szarvasmarhát tart –, nem nyert NFA pályázatot, hanem a cége, a 13 éve működő Karmopol-Agro Kft. nyert földterületet, valamint a Mercato Finanszírozó Kft, melyben Gerzsánszki Lajos nem tulajdonos – olvasható.

Nem rokon, hanem az unokaöccsének az apósa

Budai Gyula szerint a Népszabadság állítása másrészről azért megtévesztő és valótlan, mert Gerzsánszki Lajos nem hozzátartozója. „Gerzsánszki Lajos Budai Gyula unokaöccsének apósa, mely kapcsolat a Polgári Törvénykönyv vonatkozó 685. §-a szerint sem hozzátartozói, sem pedig rokoni kapcsolatnak nem számít” – olvasható a közleményben.

Buda Gyula kiemelte, hogy az NFA pályázati rendszerében szigorú és objektív bírálati szempontok vannak, és a pontozási rendszer lehetetlenné teszi, hogy a pályázó „rokoni” kapcsolatai, avagy párthovatartozása bármilyen szempontból is figyelembe vehető lehessen.

Az államtitkár szerint ha a fideszes politikusok ilyen tág értelemben vett „rokonai”, barátai és ismerősei nem pályázhatnának termőföldekért, akkor a magyar emberek jelentős része nem foglalkozhatna mezőgazdasággal, hiszen ha úgy vesszük, mindenki „rokona” vagy ismerőse valakinek – olvasható a dokumentumban.