Budai családi kötelékéből nyertek földeket

2012.10.01. 06:50

Budai Gyula, a vidékfejlesztési tárca parlamenti államtitkárának családi kötelékébe tartozó férfi lett az abszolút győztes Borsod-Abaúj-Zemplén megye földbérletpályázatán – írta meg a Népszabadság. Gerzsánszki Lajos összesen 732 hektár földterületet nyert el.

A lap szerint a férfi úgy került családi kötelékbe a volt elszámoltatási kormánybiztossal, hogy a legidősebb lánya Kiskunlacházára ment férjhez, a férj édesanyja pedig Budai nővére. „Szerintem lehet hogy hátrányom van ebből a rokonságból” – mondta a lapnak Gerzsánszki, aki folyamatosan szeretne pályázni, mert pont azt a szántót adták oda másnak, ami a legjobb lett volna neki.

A Népszabadság összeállítása szerint a Karmopol-Agro Kft. Gerzsánszki érdekeltségébe tartozik, és ez a társaság tavasszal 174 hektárt nyert el pályázaton Tornaszentjakabon és Rakacán, augusztusban pedig további 259 hektárt Szemerén.

A szintén a Gerzsánszki-családhoz tartozó Mercato Finanszírozó Kft.-t tavaly nyáron Zádorfalván hirdették ki győztes pályázónak egy 129 hektáros földterületen.

A Népszabadság birtokába került dokumentumok szerint augusztusban további 170 hektárnyi földterületet Büttösön nyert el Gerzsánszki Lajos cége, de ez még nem jelent meg a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) honlapján.

Gerzsánszki családi gazdálkozásban három céggel hat állattartó telepen ezer hízómarhát tart – írta meg a Népszabadság.

Bomba üzlet szántót bérelni

Sorra derül ki Fidesz-közeli politikusrokonokról, hogy többhektáros termőföldekhez jutottak a kimondottan családi gazdálkodóknak meghirdetett földbérleti pályázatokon. Júniusban egy fideszes országgyűlési képviselő rokkantnyugdíjas apja és egy Veszprém megyei kormánymegbízott felesége nyert. Egyikük arról beszélt, hogy nyílt támadás érte, míg a másik azt állította, hogy nem vette el a 31 hektáros földterületet a helyiektől, mivel arra nem is pályázott senki más. Volt, aki nem helyi lakosként nyert, de Rogán Antal kérésére inkább lemondott a haszonbérleti jogról.