A függetlenek a kisvárosokban lenyomhatják a Fideszt

2012.10.01. 16:48
Vasárnap Horváth Zsolt független jelöltként nyerte az időközi polgármester-választást Dunaföldváron, noha MSZP-s megyei elnökhelyettes. Ez a rejtőzködés lesz a szocialisták új taktikája? 2010 óta a Fidesz dominanciáját főként kis településeken és független jelöltek tudták megingatni, derült ki összehasonlításunkból.

Nem az MSZP új választási taktikája mutatkozott meg Dunaföldváron, mondta az Indexnek az időközi polgármester-választáson nyertes Horváth Zsolt. A hétvégén megválasztott politikus függetlenként indult, noha az MSZP-ben komoly pozíciót tölt be, ő a párt Tolna megyei elnökhelyettese. Horváth a voksok 57 százalékát szerezte meg, a Fidesz jelöltje 43 százalékot kapott.

„Egy tízezres kisvárosban némi túlzással mindenki ismer mindenkit, itt az is számít, hogy ki az ember. Ha pártszínekben indulnék, akkor talán lett volna olyan, aki nem támogatna. De sokan arra figyelnek, hogy milyen munkát végzek. Nem titok, hogy baloldali ember vagyok, de a munkát, tehetséget támogatták” – magyarázta, miért tartotta jobbnak, hogy függetlenként induljon.

Horváth szerint ez azonban nem az országos taktika része. Nagyvárosokban a szavazók már nem ismerik személyesen a jelölteket. „Ott logóra van szükség” – vélte. Elismerte, hogy nagyobb településen az MSZP színeiben indult volna. Horváth stratégiája egyébként nem új, 1998 óta indul választásokon, és mindig függetlenként jelöltette magát. 2010-ben harminchét szavazattal szerzett többet nála a most elhunyt Keresztes Lajos fideszes politikus.

Dunaföldvár új polgármestere szerint a független státusz segíti a mindennapi munkát, mert „nem lehet úgy dolgozni, ha a képviselőtestület a mindennapi politika kereszttűzében van.”

A baloldal ott lesz a topon

Horváth ugyanakkor a függetlenség mellett hozott érveinek némileg ellentmondva sikerét később a Fidesz növekvő elutasítottságával is magyarázta. „Így akarnak jelezni, hogy változás kell. Az embereknek kezd tele lenni a bucijuk azzal, ami az országban megy” - tette hozzá.

„Nem titok, hogy az MSZP minden segítséget megad” – mondta a párt szerepéről. A szocialista párt tanácsokkal, logisztikával, a háttér biztosításával segítette a kampányát. Negyven százalékot meghaladó részvétel mellett Horváth a szavazatok 57 százalékát szerezte meg.

Függetlenek a Fidesz ellen

Az Index összesítése szerint 2010 óta a Fidesz dominanciáját főként kis településeken, független jelöltek tudták megingatni. Az arányok érzékeltetése végett: összesen 52 olyan időközi választás volt, amelyen Fidesz-jelölt is indult. Az 52 esetből 14 alkalommal győzött független jelölt, kétszer pedig MSZP-s. A 14 független jelölt többségében kisebb településeken indult.

(Az összesítéshez az Országos Választási Iroda (OVI) adatai alapján az időközi parlamenti, polgármester, illetve önkormányzati egyéni választások eredményeit vettük figyelembe.)

A 2010 parlamenti választások óta összesen három időközi országgyűlési választást tartottak, ezeket a Fidesz jelöltjei nyerték meg. Az OVI adatai szerint 2010-ben 16 időközi önkormányzati választást rendeztek: ezek közül négy helyen indult fideszes jelölt, akik egy választást veszítettek el.  A 2010 decemberében a XX. kerületi egyéni képviselőválasztáson az MSZP-s Csaszny Márton nyert. Az MSZP jelöltje 461 szavazatot kapott, a Fideszé 365-ot. A XX. kerületi képviselőtestületben maradt a kormánypárti többség.

Tavaly 123 időközi önkormányzati választást bonyolítottak le, ebből összesítésünk szerint 30 választáson indultak fideszes jelöltek, akik 20 esetben nyertek. Többek között kormánypárti jelölt nyerte a pápai, püspökladányi a polgármester-választást. A legsúlyosabb vereséget a Fidesz tavaly áprilisban a győri önkormányzati képviselőválasztáson szenvedte el: a kormánypárti jelölt 567, a Pro Urbe Egyesület jelölje 1073 szavazatot kapott. A Fidesz ezzel a 16 győri egyéni választókerületből egyet elveszített.

A tavaly budakalászi polgármester-választáson a Budakalászért Védegylet jelöltje, további hét kisebb településen (például Gyomaendrődön, Pilisben) pedig független jelölt verte meg a Fideszt. A Nyírteleki polgármester-választáson az MSZP jelöltje győzött: az MSZP 1508, Fidesz 1084 szavazatot kapott.

Az idei évben megtartott 91 időközi önkormányzati választáson - összesítésünk szerint - 15 helyen indultak kormánypárti jelöltek, akik többek között megnyerték a hódmezővásárhelyi polgármester választást, illetve a szentendrei, a II. kerületi, a miskolci egyéni képviselőválasztást. Öt alkalommal viszont veszítettek a független jelöltekkel szemben, ezek közül kettő volt polgármester-választás: Dunaföldváron kívül a Győr-Moson-Sopron megyei Fertődön.