Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Kövér visszadobhatja az indítványokat

2012.10.01. 13:00
Az Országgyűlés elnökének joga és kötelessége visszautasítani a „nyilvánvalóan komolytalan és sértő tartalmú” törvényjavaslatokat vagy más parlamenti indítványokat – erről fogadott el általános érvényű állásfoglalást az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén.

Kövér László házelnök állásfoglalást kért arról, hogy élhet-e az indítvány visszautasításának jogával, ha úgy látja, hogy egy törvényjavaslat tárgyalásra és határozathozatalra alkalmatlan.

Az Országgyűlés elnöke két előterjesztést mellékelt leveléhez: az egyik az LMP-s Schiffer András és Szél Bernadett „feudális jellegű jogviszonyok megszüntetéséről” szóló törvényjavaslata, ami szerint közmunkások és rabok nem dolgozhatnának állami és önkormányzati vezetők, képviselők földjein vagy üzemeiben, a másik pedig az MSZP-s Szanyi Tibornak az előzetes választási feliratkozásról benyújtott ironizáló javaslata.

Schiffer és Szél javaslata egyébként nem volt sem komolytalan, sem sértő, hiszen arra reagálva nyújtották be a javaslatot, hogy L. Simon László kulturális államtitkár a szőlőjét elítéltekkel műveltette.

Az alkotmányügyi bizottság általános érvényű állásfoglalásában azt állapította meg, hogy a házelnöknek – az országgyűlési törvényben foglalt feladatából következően – joga és kötelessége a „nyilvánvalóan komolytalan és sértő tartalmú” indítványok visszautasítása. Az állásfoglalást a fideszes és KDNP-s bizottsági tagok támogatták, a Jobbik elutasította, az MSZP-s képviselők pedig nem vettek részt a szavazásban.

Pro

Salamon László, az alkotmányügyi bizottság KDNP-s elnöke a vitában azzal érvelt, hogy az ilyen indítványok tárgyalása nem egyeztethető össze az Országgyűlés tekintélyével. A fideszes Turi-Kovács Béla elismerte, hogy a komolytalanság megítélése „ízlés és egyfajta értékelés kérdése”, ezért azt vetette fel, hogy a visszautasítás ellen a házbizottságtól lehessen„reparációt” kérni. Frakciótársa, Gulyás Gergely viszont azzal érvelt: bízni kell abban, hogy a házelnök a nyilvánvalóan komolytalan és sértő indítványokat meg tudja ítélni.

Kontra

A jobbikos Staudt Gábor ugyanakkor úgy vélte, az alkotmányügyi bizottság el tudja dönteni, hogy mi tárgyalható és mi nem, mi sérti az Országgyűlés tekintélyét és mi nem, ezért nem kellene az Országgyűlés elnökének jogkörét tágítani. Az MSZP-s Bárándy Gergely az ellenzéki képviselői jogok ismételt szűkítésének minősítette az állásfoglalás elfogadását, ami szerinte visszaélésekre adhat lehetőséget, hiszen az elnök mindenféle jogorvoslat nélkül az összes olyan indítványt elutasíthatja, amit sértőnek gondol. Szerinte egyébként erre rögtön példa az LMP javaslata, amit „nyugodtan komolyan lehet venni”.