Közös szüret és közös bor Badacsonyban

2012.10.01. 15:16 Módosítva: 2012.10.01. 15:49

Közös szüretet tartott négy konkurens pincészet a hétvégén Badacsonyban, és a jövőben tervezett közös megjelenéseken túl egy közös Kéknyelűvel pecsételik meg együttműködési szándékukat. A Szeremley-, a Laposa-, a Válibor- és az Istvándy pincészet által létrehozott Badacsonyi Kör az egymás birtokain együtt leszüretelt szõlõbõl közös Kéknyelűt készít. Az összefogás jelképeként néhány száz palack bor készül belőle, amelyet jövő tavasszal, a Kéknyelű virágzás ünnepen mutatnak be, mondta Laposa Bence borász.

Az alapító pincészetek hagyományteremtõ céllal kezdeményezik, hogy a szõlõlevéllel és Kéknyelûvel készülõ ételek neve legyen "badacsonyi módra" és ezzel is gazdagodjon a magyar gasztronómia. A Badacsonyi Kör a Magyarországról és külföldről Badacsonyba látogatóknak olyan bortúra-kört akar kínálni, amelyben a borvidék meghatározó pincészeteit ismerhetik meg a vendégek. A pincészetek egy borműhely elindítását is kezdeményezik. A választott tematika legkiválóbb hazai és külföldi képviselőivel fognak elmélyülni a terroir és a borkészítés, valamint a bor-étel harmonizálás rejtelmeiben gyakorlati célzattal, összehasonlító kóstolók formájában.

Magyarországon még egy borvidéken sem volt példa arra, hogy a baráti gesztusként prezentált közös borokon túl, valóban piacképes közös termékkel lépjenek fel, amúgy konkurensnek tűnő borászatok - mondta Kardos Gábor, a Szeremley Birtok értékesítési igazgatója. A badacsonyi borászok új nemzedéke nem globális mintákat követő new generation-ként határozza meg magát, hanem elsősorban a történelmi badacsonyi hagyományokra kívánják építeni jövőjüket, miközben természetesnek veszik, hogy a világ minden meghatározó borászati technológiáját és trendjét megismerjék, sőt, borműhelyükben nyilvánosan is kiértékeljék. Szolidaritásuk jeleként a közös szüretre meghívták a svéd tulajdonú badacsonyi Villa Sandahl borászatot is, amelynek a nyáron ismeretlenek kiirtották a 30 éves, nemrég felújított rajnai rizling tőkéit. A svéd borászat a szüreten vendégként mutathatta be borait.