Szentendre hirdetésben keres alpolgármestert

2012.10.01. 09:00 Módosítva: 2012.10.01. 08:59

Meglehetősen szokatlan módon, álláshirdetésben keres alpolgármestert Szentendre. Polányi Sándor jelenlegi gazdasági alpolgármester amúgy sem a megszokott kiválasztás során került a székbe: a város számlavezető bankjának javaslatára, a képviselő-testület egybehangzó döntése alapján nevezték ki, válságmenedzseri feladatok ellátására – írja a Napi Gazdaság.

Egy hónappal kinevezése után, március végén Polányinak még 9-10 milliárd forintos adósságállománnyal kellett szembenéznie. A 2006 óta jobboldali vezetésű Szentendre az elmúlt években halmozta ezt fel, egy 2008-as kötvénykibocsátásból származó pénz egy részét pedig nem jövedelemtermelő beruházásokra fordították. A bevételek csökkentek, a város adósságspirálba került. Februártól Polányinak Szentendre teljes gazdálkodását át kellett alakítania, hogy a város fizetőképes maradhasson, elkerülje az adósságrendezési folyamatot.

Polányi megbízatása kilenc hónapra szólt, november végén távozik, miután a „feladatnak lassan vége, a rendszer kiépült, most már csak működtetni kell” − mondta a Napinak. Polányi reméli, hogy a gazdasági alpolgármester, akit a város most álláshirdetés útján szeretné megtalálni, hasonlóan gondolkodik majd. Ehhez azonban az kell, hogy a kiválasztásnál ne a politikai, hanem a szakmai szempontok döntsenek.

A leendő alpolgármester feladata a város gazdasági teendőinek menedzselése és koordinációja lesz, ő irányítja majd Szentendre közpénzgazdálkodását, felügyeli a város tulajdonában álló szervezetek pénzügyeit és a fejlesztéseket. Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere azt mondta, az önkormányzatok közül elsőként ismerték fel, hogy a régi szemlélet nem tartható fent, eredményorientált menedzsmentre lesz szükség a jövőben is.