Elkezdték a NATO-radar építését Medinán

2012.10.02. 17:25
Elhelyezték a medinai létesítmény alapkövét. Hende Csaba kijelentette: "Újraépítjük a magyar hadiipart, a nemzetközi piacon is versenyképes hazai eszközökkel szereljük fel a honvédséget."

Hamarosan elkezdődik a NATO-radar építése a Tolna megyei Medinán, a létesítmény alapkövét Hende Csaba honvédelmi miniszter a kivitelezők, tervezők képviselőivel együtt helyezte el kedden a településen.

A tárca vezetője az alapkőletétel előtt kijelentette: "nem beszélhetünk független, szuverén Magyarországról akkor, ha saját légterünket nem tudjuk ellenőrzésünk alatt tartani". A medinai háromdimenziós radar megépítésével teljessé válik a korszerű honi radarrendszer - mondta, hozzátéve, hogy a beruházás költségeinek 94 százalékát a NATO állja.

Hende Csaba úgy fogalmazott, hogy a magyar honvédség a csúcstechnológiájú radarrendszerrel, a világszínvonalú Gripen harcászati repülőgépekkel a légtér védelmében a legjobb válaszokat tudja adni a levegőből érkező bármely fenyegetésre. A radar teljesítményét azzal jellemezte, hogy az képes lesz érzékelni egy kétszáz kilométeres távolságban lévő, harminc centiméter átmérőjű gömböt.

Újraépítjük a magyar hadiipart

A miniszter hangsúlyozta azt is, hogy a honvédséget mindenkor a legjobb eszközökkel kell ellátni. "Újraépítjük a magyar hadiipart, a nemzetközi piacon is versenyképes hazai eszközökkel szereljük fel a honvédséget" - jelentette ki.

Móró Lajos, a kivitelező HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a radarállomás műszaki munkálatait a logisztikai cég mellett alvállalkozóként a HM ArmCom Zrt. és a HM Arzenál Zrt., az építészeti munkát a Mega-Logistic Zrt. végzi. Az állomáson elhelyezendő radar az olasz Selex Sistemi Integrati cég gyártmánya lesz.

Közlése szerint a beruházás költsége 1 milliárd 50 millió forint, a radarkomplexum létrehozásának befejezési határideje 2014. január 31.

Elmondta, a 40 méter magas torony építésekor több mint ezer köbméter betont, 220 tonna acélt, a műszaki berendezéseket kiszolgálásához 28 ezer méternyi erős- és gyengeáramú vezetéket használnak fel.

A HM 2011 márciusában jelentette be, hogy a korábban a Zengőre, majd a Tubesre tervezett, a NATO követelményeinek megfelelő, háromdimenziós radarállomást Medinán építik meg, ott egy 1987-ben üzembe helyezett, szovjet technológiával készült radart vált fel. A magyar légteret ellenőrző másik két, háromdimenziós radarállomás Bánkúton, illetve Békéscsabán működik.