Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Özönvíz, arasznyi mély pocsolyák Szegeden

2012.10.02. 19:29

Özönvízszerű eső esett kedden késő délután Szegeden. A nagy mennyiségű eső olyan hirtelen zúdult le, hogy a csatornák nem tudták levezetni, és helyenként több mint tíz centiméteres vízben gázoltak az autók a város nagykörútján.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szegedi állomásán Tóth Tamás meteorológus elmondta: az év legérdekesebb viharát élhették át a város lakói. A vihar hevessége a nyár közepét idézte, júniusban, júliusban szokott ilyen lenni. Októberben ilyen típusú esőzés egyáltalán nem jellemző, ilyenkor az őszi légkörben a tartós, csendes eső a megszokott.

A mostani heves zivatar nem tartott tíz percnél tovább, és az automatamérés szerint 13 milliméter csapadékot hozott. Ez az októberi átlagmennyiség harmada, azaz nem volt jelentős. Egy olyan zivatarvonal alakult ki a Szeged-Budapest vonalon, amely néhol még a nyarat is megszégyeníti.

A heves zivatarok miatt több Csongrád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye több térségére narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd délután, míg több térségben elsőfokú riasztás van érvényben.

Az Alföldön és az észak-magyarországi régióban egy északkelet felé áthelyeződő zivataros csapadékrendszer alakítja az időjárást. A zivatarokat helyenként felhőszakadás, rövid idő alatt 20-50 milliméter csapadék, viharos (óránkénti 60-80 vagy akár 80-90 kilométeres) széllökések és jégeső is kísérheti, 2 centiméternél nagyobb átmérőjű jégdarabokkal.

Az éjszakai órákban az intenzívebb csapadék és zivatartevékenység zónája fokozatosan a keleti, északkeleti országrész fölé szorul vissza. Szerda hajnalban, reggel a Tiszántúlon és az Északi-középhegység keleti felében lehet még zivatar, néhol felhőszakadás. Délutánra már inkább csak az északkeleti határvidéken fordulhat elő zivatar, de heves zivatartevékenység már nem várható.