Pilisszentkereszten találkozik Orbán és Fico

2012.10.02. 06:42
Robert Fico választási győzelme óta harmadszor találkozik egymással Orbán Viktor és Robert Fico, de most először folytatnak hivatalosan kétoldalú tárgyalásokat. A legutóbb a Videoton egyik meccsén beszélgettek, Pozsonyban. A téma a két ország gazdasági kapcsolata.

Pilisszentkereszten találkozik kedden Orbán Viktor Robert Fico szlovák miniszterelnökkel, akivel közösen adját át a Pilisi Szlovákok Központját. A két kormányfő kétoldalú megbeszélést is folytat és közös nyilatkozatot is aláír.

A találkozó előtt Orbán Berényi Józsefnél, a parlamenten kívüli szlovákiai magyar párt, az MKP elnökénél tájékozódott a szlovákiai magyarok helyzetéről. Ficóval ugyanakkor a két ország gazdasági kapcsolatairól tárgyalnak majd.

A 2300 lakosú Pest megyei Pilisszentkereszt - szlovákul Mlynky - az ország egyetlen olyan települése, ahol a szlovákok többséget alkotnak, a lakosság 54 százaléka vallja magát szlováknak. A falu önkormányzata 2008-ban döntött úgy, hogy másik épületbe költöztetik a szlovák kisebbségi önkormányzat irodáját, amiből diplomáciai botrány lett. A vitát végül 2008 júniusában állapodott meg a Miniszterelnök Hivatal és a szlovák országos kisebbségi önkormányzat egy új regionális központ megépítéséről, amit a kormány 80 millió forinttal támogatott.

A támogatás összegét Orbán Viktor 46 millió forinttal emelte meg, és Szlovákia is adott 160 ezer eurót a költségekre.

Orbán és Fico harmadszor találkoznak, amióta Fico újra Szlovákia miniszterelnöke. Április 26-án Varsóban félórás megbeszélést folytattak, július 20-án pedig a Slovan Bratislava-Videoton focimeccsen nem hivatalosan beszélgettek.