Ambrus
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Fél évet csúszhat a romagyilkosok pere

2012.10.03. 13:50
Kiderült, hogy korábban az egyik védő apja hosszabbította meg a gyanúsítottak előzetes letartóztatását. A védőt kizárták, valószínűleg meg kell ismételni a február óta tartott tárgyalási napokat.

Kizárta a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőperéből a harmadrendű vádlott védőjét a Budapest Környéki Törvényszék szerdán. Az ügyben eljáró bírói tanács elnöke, Miszori László közölte: a védőt azért zárja ki a bíróság, mert tudomására jutott, hogy az ügyvéd egy olyan ember rokona, aki az ügyben korábban eljárt.

A törvényszék Varga Zoltán ügyvédet, P. Zsolt harmadrendű vádlott helyettes kirendelt védőjét "a büntetőügyből kizárja" – hirdette ki a végzést Miszori László.

Varga Zoltán 2012. február 3. óta látja el kirendeléssel P. Zsolt védelmét. Időközben a bíróság tudomására jutott, hogy egy olyan emberrel áll közvetlen hozzátartozói kapcsolatban, aki az ügyben eljárt, amit a védő is megerősített.

2011. október 10-én a Fővárosi Ítélőtábla felülvizsgálat keretében végzést hozott, amelyben egyebek mellett fenntartotta a harmadrendű vádlott előzetes letartóztatását is. A végzés ellen fellebbeztek, így került az ügy a Legfelsőbb Bíróságra, amely 2011. december elsején hozott döntést. Ennek a tanácsnak a tagja volt az ügyvéd édesapja, Varga Zoltán bíró – mondta Miszori László.

A kizárási szabály az összeférhetetlenség elkerülését szolgálja. Ha a konkrét esetben P. Zsoltot esetleg felmentenék, az rossz fényt vethetne az előzetes letartóztatását jóváhagyó Varga Zoltánra, és emiatt a fiának érdekében állhat, hogy ne teljes erővel munkálkodjon a magát következetesen ártatlannak mondó P. Zsolt érdekében. Varga Zoltán egyébként az a bíró, aki a móri gyilkosság perében bűnösnek találta Kaiser Edét, majd később kiderült, hogy mások követték el a mészárlást.

Miszori közölte, a büntetőeljárás szabályai szerint nem lehet védő, aki az ügyben mint bíró, ügyész vagy mint a nyomozó hatóság tagja járt el, valamint az ügyben korábban vagy jelenleg eljáró bírónak, ügyésznek vagy a nyomozó hatóság tagjának a hozzátartozója.

Miszori László elmondta azt is, hogy hétfőn találkozott Varga Zoltánnal, a harmadrendű vádlott védőjével, aki közölte vele: édesapja korábban eljárt az ügyben. A döntés nem jogerős, P. Zsolt és védője ugyanis fellebbezést jelentett be. Az ügyész a döntést tudomásul vette.

P. Zsolt védője közölte: álláspontja szerint nem áll fenn kizárási ok, ma már nyugdíjas édesapja egy eljárási részcselekményben vett részt.

Miszori László közölte, ha jogerős lesz a kizárás, akkor harminc tárgyalási napot meg kell ismételni. Kitért arra is, ha az, hogy a kirendelt védő rokona korábban eljárt az ügyben, "később derül ki, abszolút hatályon kívül helyezési ok a másodfokú eljárásban".

A védő helyettesítéséről nem tudtak gondoskodni, ezért a tárgyalást elhalasztották. A per pénteken folytatódik.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében K. Árpádot, a testvérét, K. Istvánt, valamint P. Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Cs. Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.