Milyen erő pusztította el a nyerőgépeket?

2012.10.03. 13:50 Módosítva: 2012.10.03. 18:45
A kieső 30 milliárd forint a költségvetést nem rengeti meg alapjaiban, de azért adott a kérdés: mi állhat a nyerőgépek betiltása mögött? Valami NAGYON durva döntésről akarják elterelni a figyelmet? Esetleg az ifjú polgárok tettek rossz lóra? Vagy a láncdohányzás és a transzzsírfogyasztás után a szegényektől az utolsó hobbijukat is elveszik? Az egyház tesz keresztbe a pénz istenének? Talán Sukoró ki nem hevert traumája készítette elő a kocsmabosszút? Ön szerint miért nem lehet többé a lehető leggyorsabban megszabadulni a segélytől? Szavazzon!

A semmiből jött a hír, hogy hétfő délelőtt rendkívüli kormányülést tartanak. Ezen bejelentették, hogy javasolják a nyerőgépes szerencsejátékot teljes megszüntetését Magyarországon, és kedden már meg is szavazták. Az így kieső várhatóan 30 milliárd forintnyi adóbevételt az online szerencsejátékokból szereznék vissza. Először csak arról kezdtünk el spekulálni, hogy mi lesz az isten háta mögötti falvakban élőkkel, akiktől talán az utolsó hobbijukat vették el, de hamar gondolkodni kezdtünk, hogy miféle összeesküvés állhat a radikális lépés mögött. Ön szerint miért váltak kegyvesztetté az automaták?

A tékozló fiú

Nem túl valószínű, de lehetséges elképzelés, hogy a hét végén néhány fidelitasos vagy maga Orbán Gáspár bevette magát az aranyvárosba, és már szeptember végén eljátszotta az egész októberi zsebpénzét. Lehet, hogy nem ez volt az első eset, hiszen a kormány már tavaly nekiment a játékgépeknek (de még az online szerencsejátéknak is), és ez ráadásul a tanulmányi átlagon is meglátszik, így a kedves szülők most juthattak el arra a pontra, ahol betelt a pohár. Ha Mohamed megy a hegyhez, akkor elviszik a hegyet. Nincs több éjszakai pénzszórás.

Bosszú

Nemcsak hogy nem lesz Sukorón kaszinóváros, de még az országban sem lehet majd csak úgy szórni a nemzeti bankjegyeket. Kivéve a három állami koncesszióban működő kaszinóban, amiket majd az ország minden tájáról, apróval teli nejlonzacskókkal érkező nyerőgépzombik fogják fellendíteni. Talán az is közrejátszik, hogy megszüntették a nyomozást Gyurcsány ellen a Sukoró-ügyben, aki ennek bizonyára nagyon örült, de majd az arcára fagy a mosoly, amikor kiderül, hogy a következő ciklusban nem egy, hanem három kis Las Vegas is felvirágzik a Kárpát-medence szívében.

Az erősebb lobbi eszik

Az új törvény már októberben hatályos lehet. Azt, hogy hova ez a sietség, Lázár János azzal indokolta, hogy a kérdésben „egyszer és mindenkorra gyorsan kell dönteni”, nehogy felpuhuljon a törvényhozás folyamata a különböző lobbik miatt. De mi van akkor, ha éppen egy nagyobb cég lobbizta ki a nyerőgépbezúzást? Lázár azt mondta, hogy a kormány fontosnak tartja, hogy a szegények ne a szerencsejátékra költsék a pénzüket, és azt is mondta, hogy a kormánypártok politikai meggyőződése is, hogy a szerencsejáték ártalmas. A kormány feladata, hogy megvédje a „legszegényebb, leghátrányosabb, legszolgáltatottabb rétegeket”.

A Bibliában több olyan mondat is található, ami arról szól, hogy „a kapzsiság és a pénzsóvárság bűn”, és hogy a „könnyedén szerzett vagyon könnyedén elszáll”. A Példabeszédek könyve figyelmezteti azokat, akik gyorsan akarnak meggazdagodni, máshol pedig azt írja a könyv, hogy a hamis úton szerzett vagyon megbontja a család egységét. Nem túl valószínű, de ez alapján az is elképzelhető, hogy – talán a KDNP-n keresztül – a keresztény egyház akar véget vetni Mammon istenítésének.

Figyelemelterelés

Az összeesküvéselmélet-hívők szinte minden nagy durranás mögött egy még nagyobbat látnak. Adott tehát a kérdés, hogy miért pont hétfőn robbantották fel a nyerőgépbombát, hogy aztán egész héten ezen a gumicsonton csámcsoghassanak még a pasziánszot elvből elutasítók is. Annak fényében, hogy Varga Mihály most először ismerte el nyilvánosan, hogy a kormány által eddig mondott növekedési prognózis tarthatatlan, ezért a kiadásokat csökkenteni kell, azazköltségvetési korrekcióra lesz szükség. Aligha hihető, hogy 2000 cseresznyés automata miatt tartottak rendkívüli kormányülést.

A szegény szavazók domesztikálása

Két nappal a nyerőgépirtás bejelentése előtt írta meg a Népszabadság, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma jogszabállyal készül betiltani 2014 tavaszától a túlzottan magas transzzsírtartalmú termékek forgalmazását. A transzzsírok az orvosok szerint súlyosan károsítják a szív- és az érrendszert, és Magyarországon évente ezer életet lehetne megmenteni az adalék betiltásával. A transzzsírokat a kenyéren kívül több pékáru, gyorséttermekben sütött ételek és nagy zsírtartalmú édesipari termékek (kakaós tejmassza, nápolyi, töltött kekszek), továbbá levesporok tartalmazzák. Ez azt jelenti, hogy eddig a nagyon szegények is ehettek finomat, és szabadon kergethették Schobert Norbit az őrületbe a testük mérgezésével, de 2014-től a vidám szegényasszonyok is kopaszodó LMP-s növényevők lesznek.

A transzzsírok iránt kialakult fizikai függőségükről lehozó elvonókúráig viszont a szerencsejáték-függőségük ellen indít harcot a kormány. Ráadásul jövőre a trafiktörvénynek hála 35 ezer dohányárusító hely tűnik el, így a dagadt szerencsejáték-függő láncdohányosok polgárrá válásának folyamata igazi pokol lesz egyeseknek.

Félkarú rablótámadás az ország ellen

Vannak nemzetbiztonsági kockázatai a nyerőgépiparnak, mondták az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának tagjai a testület hétfő esti zárt ülése után. Gulyás Gergely, a bizottság fideszes alelnöke elmondta, az ülésen meghallgatták a nemzetbiztonsági szolgálatok tájékoztatóit, amelyek maximálisan alátámasztották a kormányzati előterjesztés indoklásaként megfogalmazott előzetes véleményeket. „Olyan körök működtetik ezeket a nyerőautomatákat, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek" – mondta. Az ülést összehívó LMP-s Mile Lajos a szerencsejáték-ipar mindig is „kicsikét ingoványos" terület volt: a pénzmosástól az őrzés-védésen keresztül vannak olyan elemei a szektornak, amik nemzetbiztonsági kockázatokat rejtenek. Vagyis az új törvénnyel az alvilág ellen a Hajógyári-szigeten elindított hajtóvadászat folytatásaként újabb bűnszervezetek ellen léptek fel.

Ön szerint mi áll a nyerőgépek eltüntetése mögött?