Ángyán: Csőd felé viszik a vidéket

2012.10.03. 17:02
Tisztességtelenebb a mostani helyzet, mint a szocialisták alatt, ők legalább nem is ígérték, hogy a kis és közepes gazdaságokat támogatják - mondta Ángyán József fideszes képviselő. A volt vidékfejlesztési államtitkártól lemondása óta már megszokhattuk, hogy nem fél szembemenni a kormánnyal, de mostani szereplése talán az eddigi leghatározottabb volt. Egy paraszthajszál választotta el attól, hogy nem jelentett be egy új mozgalmat, ami kapával-kaszával megy neki a magyar oligarcháknak.

“Azért jöttem el, hogy megszorítsam annak az embernek a kezét, aki elindította a mozgalmat, amit nagyon tisztelek” - mondta az Ökopolisz alapítvány konferenciáján Ángyán József. Amikor egy fideszes képviselő ilyet mond, általában egy felvidéki lelkészt, egy fehérvári gyerekfoci-edzőt, esetleg a Horthy Miklós Vitézi Rend címeres kulcstartóit árusító vállalkozót képzelnénk el mint bálványt, de hogy globalizációellenes francia parasztvezért semmiképp, az szinte biztos. Pedig Ángyán most a Budapestre érkezett José Bovéról beszélt, aki ma már leginkább békés EP-képviselő és az élelmiszer-önrendelkezés szószólója, de a legtöbben mégis arról ismerik, hogy társaival 1999-ben nekiállt lebontani egy McDonalds-éttermet. Ángyán tanár úr pedig egyáltalán nem nyúlt kesztyűs kézzel a témához, kifejezett tisztelettel emlegette ezt az akciót is, mint példát arra, hogyan lehet kiállni paraszti egyenességgel a saját ügyünkért.

Kilövési engedély

A hangulatot Ángyán mai Népszabadság-interjúja alapozta meg, amiben többek között arról beszélt, már kiadták rá a kilövési engedélyt, a párt pedig biztosan nem számol vele 2014-ben, de a kormány egyébként is elbukhat vidéken a földügyek miatt. Arra a felvetésre pedig, hogy miért nem alapít pártot, így válaszolt:  “sokan kerestek. Voltak polgármesterek, akik azzal hívtak fel, hogy az egész falut hozzák a választásokon. De ne szaladjunk ennyire előre”.

Ilyen előzmények után G. Fodor Gábor-i értelemben vett politikai gondolkodó legyen a talpán, aki nem olyan várakozásokkal indult volna egy rendezvényre, ahol Ángyán Szabó Rebeka LMP-s képviselővel és Bovéval beszélget, hogy itt akár az új szervezet körvonalait is megláthatja.

Idáig aztán mégsem fajult a helyzet, bár nem volt sok híja. Ángyán szerint előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz egy paraszti mozgalom elindulása (a Bové-féle Via Campesina mintájára) - ezen a ponton mégsem egyenesítette ki ott helyben a kaszáját, hanem azt mondta, egyelőre folytatja a próbálkozást párttársai meggyőzésével.

Rosszabbak, mint a szocialisták

Azt eddig sem tette zsebre a kormány, ahogy Ángyán a földbérlet-pályázatokról beszélt (illetve hozta nyilvánosság elé a Fidesz-közeli nagyvállalkozó, rutinos földpályázat-nyertes Nyerges Zsolt ügyeit), most viszont a szokásosnál is keményebb volt. “Én magam is hittel mondtam az embereknek, hogy a kis és közepes gazdaságokat fogjuk támogatni” - mondja Ángyán, aki szerint abból a szempontból a helyzet most már tisztességtelenebb, mint a szocialisták idején, hogy ők legalább nem is ígértek ilyesmit.

Lemondása óta elkezdte összeírni az állami földpályázatok nyerteseit megyénként. Az eddigi tapasztalatok szerint a meghirdetett földek nyolcvan százalékát 25 érdekeltség szerezte meg.
Ángyán szerint a kormány azért védekezhet azzal, hogy helyben élő, családi gazdaságok nyerik a pályázatokat, mert a maradék 20 százalék valóban ilyenek között oszlik meg.

Öngyilkos stratégia

A volt államtitkár szerint öngyilkosság, hogy az állami földterületek nagy részét tőkés társaságok szerzik meg spekulatív céllal, miközben rengeteg embernek biztosíthatnának megélhetést. Ezt először a falu érzi meg, de a munka nélkül maradó tömegek hamarosan a városokat is elérik. Ángyán szerint annál, hogy hazudtak, még nagyobb baj, hogy a csőd felé visszik ezzel a vidéket. Példaként említette Mészáros Lőrincet, Felcsút polgármesterét, aki különböző érdekeltségein keresztül több mint 1300 hektár földet szerzett meg.

Ángyán szerint még nincs minden veszve, a pályázatok felülvizsgálatával (például azzal, hogy százból ne érjen negyven pontot a pályázatok szubjektív bírálata), még meg lehet állítani a folyamatot. Ha azonban az nem jár sikerrel, könnyen lehet, hogy látjuk még az egykori államtitkárt, amint egy új parasztmozgalom élén éppen lebont valamit.