Teljesen felszámolhatják az állami jogász- és közgazdászképzést

2012.10.03. 08:09 Módosítva: 2012.10.03. 15:29
Tovább szűkülhet az államilag finanszírozott egyetemi képzés. A felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár szerint jövőre már egyáltalán nem finanszíroznák a jogász- és közgazdászképzést, de a műszaki és természettudományi férőhelyek számát sem feltétlenül növelnék. Újra lesz osztatlan pedagógusképzés.

2013-ban még kevesebb államilag finanszírozott felsőotatási hely lesz, mondta a Magyar Nemzetnek Maruzsa Zoltán, a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. A tervek szerint jövőre már egyáltalán nem indul államilag finanszírozott jogász- és közgazdászképzés az egyetemeken.

Maruzsa a fenntartható felsőoktatás megteremtésével indokolta a keretszámok további szűkítését. A jogi és közgazdasági képzésben azért törlik el az állami ösztöndíjakat, mert a kormány véleménye szerint "ezek a területek a felvételi adatok szerint a piacról is képesek eltartani magukat". Mint mondta, a felvételi adatok alapján a keretszámok idei csökkentése ellenére is ugyanannyian választották ezeket a szakokat, mint korábban.

A kormány korábban a műszaki és természettudományos képzések javára tolta el az államilag finanszírozott egyetemi helyeket. Elképzelhető viszont, hogy jövőre már ezekben a képzésekben sem lesz több ösztöndíjas hely. "Ha a felsőoktatási intézmények nem tudják feltölteni a férőhelyeket, akkor nincs sok értelme tovább növelni a keretszámokat" - mondta Maruzsa a Nemzetnek.

Döntés viszont eddig csak a tanárképzés átalakításáról született. Szeptember 28-án fogadták el az új rendeletet, mely alapján fél évről egy évre növelik a szakmai gyakorlat idejét, és újra bevezetik az osztatlan, kétszakos tanárképzést. A tanárképzésben amúgy Maruzsa szerint a jövőben is biztosan lesznek állami ösztöndíjas helyek, mert ezt a területet "nem lehet a piacra bízni".

Maruzsa arról is beszélt, hogy szerinte nem kell módosítani a hallgatói szerződéseken. Ha az Euróai Bizottság vagy az ombudsman ajánlására valamit mégis változtatni kell, azt megteszik, de "kitartanak" amellett, hogy a szerződésben rögzíteni kell "az állami befektetés köz javára történő hasznosulását", magyarán a röghöz kötést.