Herenden felavatták Mádl Ferenc mellszobrát

2012.10.05. 15:43

Felavatták pénteken Herenden Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök mellszobát. Ünnepi beszédében Áder János államfő méltatta a tavaly elhunyt köztársasági elnököt, aki 1998 és 2000 között volt a Herendi Porcelánmanufaktúra igazgatósági elnöke.

"Magyarság és európaiság, kereszténység és polgárosodás, jog és erkölcs –  köszönjük Mádl Ferencnek, hogy közéleti szereplőként, tudósként, egyetemi tanárként példát mutatott ezekből" – méltatta az államfő Mádl Ferencet, aki a nagy múltú cég elnökeként ellenállt annak, hogy a herendi porcelánkultúra külföldi kézbe kerüljön, ehelyett kialakította a munkavállalói résztulajdonosi formát, ami biztonságot, tervezhető jövőt jelent a munkások számára.

A Herendi Manufaktúra Zrt. igazgatóságának elnöke, Gaál Zoltán beszédében azt mondta, emléket kell állítani azoknak, akiknek az életútja, gondolkodása, közösségért tett szolgálata, tisztessége kiemelkedő.

Mádl Ferenc porcelánból készült mellszobrát özvegye, Mádl Dalma és Simon Attila, a cég. vezérigazgatója leplezte le.

Melyik államfőt örökítették meg?

A rendszerváltás előtti köztársasági elnökökök közül egyedül Straub F. Brunó domborműve látható Szegeden, amelyet 1996-ban állítottak fel. Straub F korábban a Szegei Biológiai Kutatóközpont igazgatója volt, szobra így az épület előcsarnokának falán található.

Ezen kívül, Szakasits Árpádnak állítottak szobrot 1992-ben Budapesten, születésének századik évfordulójára, mint az Elnöki Tanács egyik elnökének. Ez a Kádár-korszak utolsóként emelt politikus-emlékműve. Ma a Memento parkban díszeleg, eredetileg a Kelenföldi városközpont területén állt.

Tildy Zoltán mellszobra Szeghalommál található egy református templom kertjében. A történelemben “palástos hóhér“ néven elhíresült elnöknek két emléktáblája is van, az egyiket Budapesten, a Magyar Rádió márványtermének falán, a másikat pedig Balassagyarmaton láthatjuk.

Garbai Sándor mellszobra 1987 óta van Kikunhalason, a Forradalomi Kormányzótanács elnökeként rövid ideig kormányozta az országot.

Károlyi Mihály szobrát eredetileg Budapesten a Kossuth téren állították fel 1975-ben, azóta Siófokra került, ahol nemrég leöntötték festékkel.