Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Máris leöntötték a Kemal Atatürk-szobrot

2012.10.05. 10:27 Módosítva: 2012-10-05 17:26:29

Szombaton Kispesten, a Fő utca üllői úti végén található nemrég elkészült pihenőparkot Mustafa Kemal Atatürkről nevezték el, és Gajda Péter, a XIX. kerület polgármestere felavatta a Török Köztársaság első elnökének szobrát.

Nem telt el két nap, és a szobrot már le is öntötték vörös festékkel.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata péntek délután közölte: a kerületi rendőrkapitányság rongálás megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A baltás gyilkosságot elkövető azeri Ramil Szafarov kiadása kiélezte a magyar diplomáciai kapcsolatokat Örményországgal. A sérülékeny helyzetben különösen kellemetlen, hogy az örmények az egyik legnegatívabb történelmi figuraként tartják számon Kemal Atatürköt. A nemzeti identitás részévé vált 1915-ös népirtás egyik felelősének tartják, ezért általában kifejezetten vadásznak az olyan eseményekre, ahol – Törökországon kívül – emléket állítanak neki. A kerületi örmények tiltakoztak is az esemény ellen, a külügytől pedig figyelmeztették a kerület vezetését, hogy gondolják át még egyszer a névadót.

Avanesian Alex, az Országos Örmény Önkormányzat alelnöke az ATV-nek szeptember 20-án azt mondta, hogy nem tartja szerencsésnek, hogy éppen most Atatürkről neveznek el egy teret Budapesten, és ezt jelezte a Külügyminisztériumnak. Gajda Péter polgármester azonban azt mondta, hogy hivatalos kifogás nem érkezett az önkormányzathoz a tér elnevezésével kapcsolatban.

A kispesti Atatürk tér ötlete akkor fogalmazódott meg, amikor a magyarok májusban testvérvárosi látogatáson jártak az isztambuli Pendikben. A névadót a küldöttség vezetője, Tarnai Richárd országgyűlési képviselő ajánlotta fel. De az Atatürk tér körüli problémák magát az ötletgazdát is elbizonytalanították, ezért nem is nyilatkozott egyértelműen arról, hogy elmegy-e a szombati névadó ünnepségre.

Károlyi sem úszta meg

Szerdán Siófokon Károlyi Mihálynak a Végh Ignác téren felállított szobrát öntötték le fehér zománcfestékkel. A szobrot a nyáron szállították el a Kossuth térről a tér rekonstrukciójára hivatkozva. A szobrot Budapesten is gyakran megrongálták, bár ott általában piros festéket használtak a leöntéskor. Károlyi szobrát az eltávolítás után fogadta be Siófok, a nyáron állították fel. A rendőrség rongálás gyanújával indított eljárást.

A bíró, aki szerint hasznos volt a szoborrongálás

A kereki Horthy-szobrot piros festékkel leöntő Dániel Péter ügyvédet az ügyben a múlt szerdán első fokon ítéletet hirdető Siófoki Városi Bíróság bűnösnek mondta ki rongálás vétségében a sértettnek okozott vagyoni kár miatt, de kimondta azt is, hogy cselekedete „erkölcsileg pozitív tartalmú és társadalmilag hasznos figyelemfelhívás volt”. Az ügyből kisebb botrány lett, mert a Kúria szerint elfogadhatatlan, hogy egy bíró erkölcsileg pozitívnak tartsa egy szobor leöntését. A bíró politikai vélemény kinyilvánítása miatt akár fegyelmit is kaphat.

Megrongálták a dunakeszi turult

Megrongálták Dunakeszin, a Millennium parkban található honfoglalási emlékmű tetején lévő, fából készült turulmadarat, erősítette meg a rendőrség a dunakeszi.hu információját. Dér Győző alkotásának letörték az egyik szárnyát. A területen jó ideje nem működik a korábban kihelyezett reflektor. A rendőrség rongálás ügyében nyomoz. (MTI)