Máris leöntötték a Kemal Atatürk-szobrot

2012.10.05. 10:27 Módosítva: 2012.10.05. 17:26

Szombaton Kispesten, a Fő utca üllői úti végén található nemrég elkészült pihenőparkot Mustafa Kemal Atatürkről nevezték el, és Gajda Péter, a XIX. kerület polgármestere felavatta a Török Köztársaság első elnökének szobrát.

Nem telt el két nap, és a szobrot már le is öntötték vörös festékkel.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata péntek délután közölte: a kerületi rendőrkapitányság rongálás megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A baltás gyilkosságot elkövető azeri Ramil Szafarov kiadása kiélezte a magyar diplomáciai kapcsolatokat Örményországgal. A sérülékeny helyzetben különösen kellemetlen, hogy az örmények az egyik legnegatívabb történelmi figuraként tartják számon Kemal Atatürköt. A nemzeti identitás részévé vált 1915-ös népirtás egyik felelősének tartják, ezért általában kifejezetten vadásznak az olyan eseményekre, ahol – Törökországon kívül – emléket állítanak neki. A kerületi örmények tiltakoztak is az esemény ellen, a külügytől pedig figyelmeztették a kerület vezetését, hogy gondolják át még egyszer a névadót.

Avanesian Alex, az Országos Örmény Önkormányzat alelnöke az ATV-nek szeptember 20-án azt mondta, hogy nem tartja szerencsésnek, hogy éppen most Atatürkről neveznek el egy teret Budapesten, és ezt jelezte a Külügyminisztériumnak. Gajda Péter polgármester azonban azt mondta, hogy hivatalos kifogás nem érkezett az önkormányzathoz a tér elnevezésével kapcsolatban.

A kispesti Atatürk tér ötlete akkor fogalmazódott meg, amikor a magyarok májusban testvérvárosi látogatáson jártak az isztambuli Pendikben. A névadót a küldöttség vezetője, Tarnai Richárd országgyűlési képviselő ajánlotta fel. De az Atatürk tér körüli problémák magát az ötletgazdát is elbizonytalanították, ezért nem is nyilatkozott egyértelműen arról, hogy elmegy-e a szombati névadó ünnepségre.

Károlyi sem úszta meg

Szerdán Siófokon Károlyi Mihálynak a Végh Ignác téren felállított szobrát öntötték le fehér zománcfestékkel. A szobrot a nyáron szállították el a Kossuth térről a tér rekonstrukciójára hivatkozva. A szobrot Budapesten is gyakran megrongálták, bár ott általában piros festéket használtak a leöntéskor. Károlyi szobrát az eltávolítás után fogadta be Siófok, a nyáron állították fel. A rendőrség rongálás gyanújával indított eljárást.

A bíró, aki szerint hasznos volt a szoborrongálás

A kereki Horthy-szobrot piros festékkel leöntő Dániel Péter ügyvédet az ügyben a múlt szerdán első fokon ítéletet hirdető Siófoki Városi Bíróság bűnösnek mondta ki rongálás vétségében a sértettnek okozott vagyoni kár miatt, de kimondta azt is, hogy cselekedete „erkölcsileg pozitív tartalmú és társadalmilag hasznos figyelemfelhívás volt”. Az ügyből kisebb botrány lett, mert a Kúria szerint elfogadhatatlan, hogy egy bíró erkölcsileg pozitívnak tartsa egy szobor leöntését. A bíró politikai vélemény kinyilvánítása miatt akár fegyelmit is kaphat.

Megrongálták a dunakeszi turult

Megrongálták Dunakeszin, a Millennium parkban található honfoglalási emlékmű tetején lévő, fából készült turulmadarat, erősítette meg a rendőrség a dunakeszi.hu információját. Dér Győző alkotásának letörték az egyik szárnyát. A területen jó ideje nem működik a korábban kihelyezett reflektor. A rendőrség rongálás ügyében nyomoz. (MTI)