Független polgármester három kistelepülésen is

MTI/Index
2012.10.07. 20:37
Tárnokréti, Kisasszond és Katádfa új polgármesteri mind pártoktól független jelöltként indultak és nyertek.

Tárnokrétiben az előző ciklusban a képviselő-testület tagjaként tevékenykedő, most is függetlenként induló Molnárné Boros Katalint választották polgármesternek. A Csornához közeli, 210 lakosú településen a 175 választásra jogosult polgár 44 százaléka adta le voksát. A 78 szavazatból egy volt érvénytelen, a többit megkapta a vetélytárs nélkül induló jelölt. A választásra azárt került sor, mert Jankovits Ferencné független polgármester családi okokra hivatkozva lemondott tisztségéről.

Csontos Szabolcs független jelöt lett a Somogy megyei Kisasszond új polgármestere. A három függetlenként indult jelölt közül Csontos Szabolcs 54 szavazattal nyerte el tisztséget, a két másik jelölt közül Bodóné Völgyi Erzsébet Klotild 19, Váczi József 6 szavazatot kapott. A megválasztott polgármester társadalmi megbízatásban látja el majd feladatát.

A 183 lakosú településen 145 választásra jogosult állampolgár adhatta le szavazatát, közülük 81-en éltek a lehetőséggel, ez 55,8 százalékos részvételt jelent. Érvénytelen szavazat kettő volt. 
A helyhatósági választást azért kellett kiírni, mert Horváth Zoltán, a település korábbi független vezetője elhunyt.

Kátadfán is független polgármester nyert: Szabó Miklósné egyetlen jelöltként indult a baranyai településen tartott vasárnapi időközi választáson. A 181 lelket számláló Katádfa 136 választópolgárából 60 járult az urna elé, egy szavazat érvénytelen volt. Mivel Szabó Miklósné egyedül indult, a törvény értelmében egyetlen érvényes szavazat is elég lett volna a polgármesteri tisztség elnyeréséhez.

A választást azért tartották, mert Jaskiewicz Etelka korábbi független községvezető augusztusban lemondott posztjáról. Döntését azzal indokolta, hogy úgy érzi, alkalmatlan a polgármesteri feladatok ellátására.