Orbán: Nehéz kormányozni a magyarokat

2012.10.07. 20:38

„Talán a magyar a legnehezebben kormányozható nemzet. Tízmillió szabadságharcos. Ennek vannak előnyei, de kormányzati oldalról ez nehéz" - idézte Orbán Viktor miniszterelnököt internetes kiadásában a Weekly Standard című amerikai neokonzervatív lap. Orbán a hivatalában nyilatkozott a terjedelmes cikk szerzőjének, a Weekly Standard vezető szerkesztőjének, Christopher Caldwellnek. A cikk nyomtatásban csak október 15-én jelenik meg.

„Magyarország a legtisztább létező példája annak, hogy hogyan viselkedik egy 21. századi konzervatív kormány akkor, ha akadálytalanul kormányoz" - írja Caldwell, aki később Barack Obamához hasonlítja Orbánt, mivel „mindketten az ellenzék jelképévé váltak, amikor a szavazók el akarták zavarni a hatalmon lévő kormánypártot, amelytől felfordult a gyomruk". De míg a kormányalakítás után Obama csak egy olyan egészségügyi reformot tudott elfogadtatni, amit a republikánusok a győzelmük esetén azonnal visszavonnának, Orbánék megírták Magyarország új Alaptörvényét, amit a miniszterelnök sikeresen meg is védett az európai bírálók előtt. Caldwell szerint azonban Orbán „bajban van", mert a magyarországi értelmiség képviselői jó külföldi kapcsolataik révén befolyásolni tudják megítélését.

Orbán szerint ellenfeleinek az az igazi baja az alkotmánnyal, hogy az ellentétben áll az európai vezetők legutóbbi nemzedékének ideológiájával. „Ez az oka annak, hogy Európában ilyen hevesen támadják az alkotmányt, különösen a 68-as nemzedék. Ez nemcsak egy alkotmány, hanem az antitézise annak, ahogyan ők az európai történelmet értelmezik" - jelentette ki.

„Megértem, hogy az európai intellektuális körökben létezik egy olyan értelmezése az európai történelemnek, amely szerint van egy olyan trend, amely a vallásostól a világi, a nemzetektől az internacionalizmus és a családoktól az egyén felé halad. Ez az, amit önök haladásnak neveznek. Nem tudom, hogy önöknek igazuk van, vagy sem. De nem gondolom, hogy ez az egyetlen lehetséges értelmezése az európai történelemnek. Úgy gondolom, hogy Isten és a vallás, a család és a nemzet nemcsak a múlthoz tartozik. Ezek a fogalmak ugyanúgy a jövőhöz tartoznak. Ezért hajlandó vagyok vitát indítani. Ez egy hívőkre, családra és nemzetre alapozott alkotmány. Mi ezzel a probléma?"

Orbán szerint „a magyarok azért értékelik az európai integrációt, mert az lehetőséget adott arra, hogy érintkezzenek elszakított rokonaikkal. Ez az oka annak, hogy a magyarok többsége. a népszavazás résztvevőinek 84 százaléka támogatta az EU-tagságot. Az EU azt jelenti, hogy nincsenek határok". A szabad munkaerőáramlásról azonban már nem volt ilyen jó véleménye: „A demográfia kulcsfontosságú. Ha valaki nem képes magát biológiailag fenntartani, hogyan várhatja azt, hogy gazdasági, politikai és katonai értelemben fenn tudja tartani magát? Ez lehetetlen. Az a válasz, hogy más országokból engedjünk be embereket gazdasági értelemben lehet megoldás, de ez nem megoldás a valódi betegségre, arra, hogy valaki képtelen fenntartani a saját civilizációját."

Caldwell cikkében megdicsérte a magyar miniszterelnököt, amiért zéró toleranciát tanúsít az antiszemitizmus és a rasszizmus iránt, és elismerően nyilatkozott az újonnan bevezetett „konzervatív egykulcsos adóról", ami nagyvonalú a gyerekes családokkal kapcsolatban. Végül azt is leírta, hogy szerinte a Nyugat sokat nyerne, ha hagyná, hogy egyes országok politikai laboratóriumként szolgáljanak.