Nem kapott kegyelmet Geréb Ágnes

2012.10.08. 16:49 Módosítva: 2012.10.08. 18:13
A büntetőeljárást nem szünteti meg a köztársasági elnök, de ha minden vádpontban jogerős ítélet születik, még dönthet úgy, hogy kegyelmet ad a szülész-nőgyógyásznak, akit két évre ítéltek, amiért annak ellenére szülést vezetett le, hogy a bíróság eltiltotta hívatása gyakorlásától. Az otthon levezetett szülés komplikációi miatt elhunyt az újszülött.

A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján már elérhető az a közlemény, amelyben Dr. Áder János köztársasági elnök elutasítja Geréb Ágnes, a foglalkozásától eltiltott szülész-nőgyógyász büntetőeljárásának megszüntetéséről szóló kérvényt.

"Egy jogállamban azonban nincs az a fontos társadalmi küldetés vagy indok, amely bárkit a hatályos törvények fölé emelhetne. A jogállamiság és a jogbiztonság minden körülmények között valamennyi állampolgártól megköveteli a jogszabályok betartását, így mindenki tartózkodni köteles a törvényben rögzített normák megsértésétől" - érvel a köztársasági elnök a közleményben, amelyben azt elismeri, hogy Geréb sokat tett az otthonszülés elismertetéséért, és például nevéhez fűződik az apás szülés lehetőségének kórházi protokollba illesztése is.

"Az igazság és törvényesség érvényre juttatásánál semmi sem lehet fontosabb, mely egy jogállamban egyedül az igazságszolgáltatás, a független bíróság feladata és felelőssége. Az igazság körültekintő és pontos feltárása érdekében dr. Geréb Ágnes büntetőeljárás megszüntetésére vonatkozó kérvényét elutasítom" - döntött a köztársasági elnök.

Ez azonban még nem jelenti azt, hogy Geréb Ágnes nem kaphat kegyelmet, mivel Áder közleményében jelezte, hogy "végrehajtási kegyelmi kérvényét pedig az ügyében jelenleg is folyamatban lévő bírósági eljárás jogerős lezárását követőeb bírálja el".

Nem vonult börtönbe

Másodfokon, jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre súlyosbította a Fővárosi Ítélőtábla pénteken Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász büntetését idén februárban, akit az elsőfokú ítélet öt éve helyett tíz évre eltiltottak hivatása gyakorlásától is.

Geréb Ágnest otthonszülésekkel kapcsolatban egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt ítélték el. Nem kellett azonban börtönbe vonulnia, először Schmitt Pál kegyelmében bízott, majd a köztársasági elnök lemondása után meghosszabbították házi őrizetét, mivel a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium jelezte, hogy Áder János döntéséig nem kell börtönbe vonulnia.

Közben újabb pontokban emeltek vádat Geréb ellen: foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és kuruzslás vétsége miatt kell újból bíróság elé állnia, mivel annak ellenére végzett terhesgondozásokat az elmúlt években, hogy a bíróság 2007. október 26-tól három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyász foglalkozás gyakorlásától.