Nyerőgépszövetség az Ab-hoz fordul

2012.10.08. 18:35
A Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) az alapvető jogok biztosához fordul és alkotmányjogi panasz indítványt terjeszt be, amennyiben a köztársasági elnök aláírja a szerencsejáték törvény módosítását és kihirdetik a jogszabályt - közölte az érdekvédelmi szervezet hétfőn.

Az MSZSZ, valamint a nyerőgép iparág több érintett vállalkozásának tulajdonosa alkotmányjogi panasz indítványukban azt kérik majd az Alkotmánybíróságtól, hogy állapítsa meg a jogszabály alaptörvény-ellenességét, és semmisítse meg azt, mivel az számos ponton sérti az alaptörvényt.

A szövetség, mint érdekvédelmi szervezet, továbbá több, az ágazatban érdekelt személy az Alkotmánybíróság mellett az ombudsmanhoz is fordul a véleményük szerint alkotmánysértő jogszabály kapcsán az alapjogi sérelmekre hivatkozva. Arra kérik majd az ombudsmant, hivatalból forduljon az Alkotmánybírósághoz, mert állampolgárok, mint természetes személyek szélesebb csoportját éri alapjogi sérelem. Megélhetéshez és a munkához való joguk sérül a tevékenységet tiltó jogszabály megjelenésével, ezért az MSZSZ úgy véli, az ombudsman haladéktalanul köteles hivatalból eljárást indítani és az Alkotmánybírósághoz fordulni.

A közlemény szerint a szövetség továbbra is bízik abban, hogy az államfő nem írja alá az alaptörvénnyel ellentétes jogszabályt.

A parlament múlt héten kedden fogadta el azt a módosítást, amely megtiltotta a játéktermek és az elektronikus kaszinók üzemeltetését, pénznyerő gépek így csak játékkaszinókban működtethetők a jövőben. A szerencsejáték-szövetség bejelentette, hogy pertársaságot alapít a vállalkozások jogos kárigényeinek megtérítése érdekében, miután úgy látják, hogy a döntés miatt több tízezer ember kerül utcára, több milliárd forint értékű eszköz veszik el, és több ezer vendéglátóhely fog bezárni.

Hasonlóan nyilatkozott a WEBGAM Központi Játékszerver tulajdonosa a WSG Szerver Üzemeltető Kft. is, jelezte: meg fogja vizsgálni kárigénye bejelentésének lehetőségét, miután a pénznyerő automaták üzemeltetésének betiltásával összegzésük szerint több ezer fejlesztői munkaóra, a szerver-fejlesztők több milliárd forintos befektetése, a beszállítók elveszett megrendelései vesztek oda.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azonban vitatta a piaci szereplők véleményét; múlt heti közleményében a tárca úgy fogalmazott:  elsősorban nem foglalkoztatási kérdés a nyerőgépek tiltása, és "minden alapot nélkülöz" a Magyar Szerencsejáték Szövetség azon becslése, amely szerint mintegy 40 ezer embert kell elbocsátani a pénznyerő automaták üzemeltetését a játékkaszinókra korlátozó parlamenti döntés miatt.