Véget ér az Országgyűlési őrség felvételije

2012.10.08. 06:08

A héten fejeződik be a jövőre felálló 349 fős Országgyűlési őrség tagjainak kiválasztása – írta meg a Magyar Hírlap. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) munkatársai végzik a felvételi eljárást.

A lap azt írta, hogy a tájékoztatás alapján az őrség tagjai külön kiképzésben részesülnek majd, de azt nem közölték az ORFK-nál, hogy az őrség tagjai hogyan oszlanak majd meg az egyes objektumok között (például hányan lesznek az ülésteremben).

A rendészeti jogkört is kapó házelnök vagy az ülést vezető alelnök az őrséggel kivezettetheti majd az ülésteremből az ülésnapról kizárt képviselőt, ha az a felszólítása ellenére sem hagyja el a termet. Az őr bilincs, elektromos sokkoló, rendőrbot és lőfegyver is lesz, de a tárgyalási rend fenntartásával kapcsolatban kizárólag testi kényszert.

A Belügyminisztérium nemrég megjelent rendelettervezete szerint a kiválasztott férfiaknak legalább 180, a nőknek legalább 170 centiméter magasnak kell lenniük. A rendelet alapján pontosan meghatározott fizikai képességeket is megkövetelnek a jelentkezőktől. Ezek között szerepel például a felülés, a négyütemű fekvőtámasz és a ládacipelés. A jelentkezőknek pszichológiai felmérésen is részt kell venniük.