Erős pártot akar a politikusokat kizáró KDNP-s

2012.10.09. 15:55
A jelenleginél erősebb KDNP-re van szükség – ezzel magyarázta Simor Miklós, a párt XIII. kerületi elnöke, hogy miért szüntették meg 3600 forintos tagdíjtartozás miatt két parlamenti képviselő párttagságát. Simor szerint az alapszabályt mindenképpen be kell tartani, az sem hatotta meg, hogy a KDNP vezetése etikai vizsgálatot fontolgat ellene.

A KDNP XIII. kerületi szervezete hétfőn közölte, hogy tagdíjfizetés elmulasztása miatt megszüntetik a párttagaságát Soltész Miklós szociális államtitkárnak és Spaller Endre parlamenti képviselőnek. Mi volt a drasztikus lépés oka?

Az a szilárd meggyőződésem, hogy a hazának egy sokkal erősebb KDNP-re van szükség, mint amilyen jelenleg a párt. Ahhoz, hogy a KDNP kellően erős és markáns tudjon lenni, ahhoz mindenkinek be kell tartania szabályokat. A hangsúly a mindenkin van.

A figyelmeztető levelek mellett személyesen is beszélt a két politikussal az elmaradásukról? Mit szóltak?

Formálisan és informálisan is közöltem velük. Egyikük se mondta konkrétan, hogy nem kíván fizetni, de ténylegesen végül egyikük sem fizetett.

Felhívta őket telefon vagy személyesen beszéltek? Hogy néztek ki ezek a beszélgetések?

Soltésznek emailt küldtem, illetve üzentem minden létező pátfórumon, zuhanyhíradó útján, hogy fizetési kötelezettsége van. Spallerrel pedig találkoztam.

Spaller mit mondott?

Muszáj erre válaszolnom? Nagyon erre akarja kihegyezni.

Ha jól tudom, a tagdíjak beszedése máskor is el szokott nyúlni. Ilyen lépésre, főleg ismertebb tagokkal szemben még nem volt precedens.

A precedens, a szokásjog az nem jogforrás, az alapszabály határozza meg, hogyan kell eljárni. Az alapszabály világosan fogalmaz, eszerint ha valaki elmulasztja a tagdíjfizetést, akkor előbb erre írásbeli figyelmeztetik, majd törlik tagnyilvántartásból. A szabályok mindenkire vonatkoznak, az államtitkárokra, országgyűlési képviselőre, illetve a nyugdíjara is.

Rubovszky György, a párt etikai bizottságának vezetője a KDNP elleni nyílt támadásnak nevezte a lépést. Azt mondta: ki fogja vizsgálni a történteket.

Az alapszabály világosan fogalmaz, hogy mit kell tenni ebben a helyzetben. Írásbeli felszólítás ellenére sem fizető tagokat töröltem a nyilvántartásból, ez tökéletesen alapszabályszerű. Ha valaki betartja az alapszabályt, az nem etikai kérdés.

Miért éri meg a KDNP-nek, hogy nyilvánosság elé vitte ezt a belső vitát?

Nem érzékelem, hogy belső vita lenne a párton belül. A helyzetet úgy értelmezem, hogy a XIII. kerületi szervezet az alapszabály szerint járt el. Semmi egyéb nem történt. Világos szabályrendszer van a párton belül, abban vagyok érdekelt, hogy ez a demokratikusan működő párt a szabályok alapján működjön.

Fejenként mekkora összegű tartozásról van szó?

A 2011 évi tagdíjról, 3600 forintról.

A pártvezetés részéről megkeresték már? Rubovszky például felhívta?

Eddig nem keresett senki.