Tiszalökön hallgatták ki a romagyilkosságok vádlottjait

2012.10.09. 14:33
A tiszalöki támadás helyszínén tartott kihelyezett tárgyalási nappal folytatódott kedden a romák elleni támadássorozattal vádolt férfiak a Budapest Környéki Törvényszéken folyó büntetőpere.

A négyből a két érintett vádlottat, K. Árpádot és testvérét, K. Istvánt szállító, összesen kilenc autóból álló rendőrségi konvoj röviddel tizenegy óra előtt érkezett meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszalökön meggyilkolt Kóka Jenő házához. A vád szerint K. Árpád elsőrendű vádlott lőtte le a férfit, de a támadásnál K. István másodrendű vádlott is jelen volt.

A helyszíni tárgyaláson – amelyen az MTI információ szerint tanúkat és a fegyverszakértőt hallgatták meg – nem lehettek jelen az újságírók, Miszori László bíró zárt tárgyalást rendelt el.

A vádlottakat nem szállították ki azonnal a rendőrségi kisbuszokból: a rendőrök előbb lezárták az utcát és a ház közvetlen környékét, majd a jelen lévő tévéstábokat és újságírókat távolabb küldték.
A bíróság ezután a házban folytatta a tárgyalást, ahová a vádlottakat és ügyvédjeiket is bekísérték.

A területet a tárgyalás alatt végig rendőrök biztosították, a Nefelejcs utcában járművek sem közlekedhettek. A vádlottakat tizenkét óra után kísérték a buszokhoz, majd egy másik helyszínre vitték őket, ahol az MTI információi szerint további tanúkat hallgatnak meg. A házat és környékét ezután is lezárva tartották: a fegyverszakértő egy távcsöves vadászfegyver segítségével Kóka Jenőre leadott halálos lövés röppályáját mérte le.

A szakértő vizsgálódott a házzal szemközti dombos, bokros területen is. Az útzárat a vizsgálat befejezését követően feloldották, a ház környékén csak a helybeliek maradtak, akik a történteket beszélték meg.

Kóka Jenőt 2009. április 22-én este fél 10 körül ölték meg háza előtt. Az 54 éves roma férfi éppen éjjeli műszakba indult volna a tiszavasvári gyógyszergyárba, amikor házából kilépve halálos lövés érte. A helyszíni tárgyaláson jelen volt a megölt férfi özvegye is, aki az újságíróknak elmondta: nagyon rossz érzés volt találkozni a vádlottakkal, az pedig külön rossz volt, hogy nem lehet hozzájuk szólni, így magában kell tartani a gondolatait és az érzéseit.

"Ezt a fájdalmat nem lehet kibeszélni, kimagyarázni" – fogalmazott Kóka Jenőné. Az özvegy arra a kérdésre, mi zajlott le a tárgyalás során a házban, azt mondta: a bíróság többek között megtekintette azt a helyet, ahol összeesett a férfi, és mást is vizsgáltak.

"Az egyik tagadta, az a kopasz (K. István), ő azt mondta, nem volt itt, a másik pedig nem mondott semmit" – tette hozzá Kóka Jenőné, arra a kérdésre, hogy a tárgyalás alatt mondtak-e valamit a vádlottak.

A romák elleni támadások ügyében K. Árpádot, K. Istvánt, P. Zsoltot és Cs. Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

A vád szerint a négy férfi kilenc településen támadott romákra: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, majd 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak fegyverekkel és gyújtópalackokkal romákra.

A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy, Nagycsécsen két ember halt meg, Tatárszentgyörgyön egy 27 éves férfit és ötéves kisfiát lőtték agyon, miközben felgyújtott házukból menekültek.