Örs, Stella
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Újabb rendőröket vettek őrizetbe V. László ügyében

2012.10.09. 00:13
Három további embert vont eljárás alá, hallgatott ki gyanúsítottként, illetve ezt követően őrizetbe is vett a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a V. László vállalkozóval kapcsolatos ügyben, amelynek rendőrtisztek is a gyanúsítottjai.

Három újonnan őrizetbe vett ember közül kettő - a volt rendőr I. András, valamint H. Imre, a V. László érdekeltségébe tartozó debreceni szórakozóhelyek képviselője - a V. László által irányított bűnszervezet tagja volt az eljárás eddigi adatai alapján. A harmadik, K. Gyula a debreceni rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője.

A megalapozott gyanú szerint I. András és H. Imre évek óta a bűnszervezet tagjaként működött közre a debreceni szórakozóhelyek védelmének érdekében, felhasználva I. András korábbi rendőri kapcsolatait is. Céljuk - akárcsak a V. László érdekeltségébe tartozó budapesti szórakozóhelyek esetében - kettős volt: egyrészt védeni ezeket a szórakozóhelyeket általában és attól is, hogy ne legyenek kitéve rendőrségi ellenőrzésnek, másrészt a V. Lászlóéval konkurens szórakozóhelyek zaklatása, ellehetetlenítése.

Ennek érdekében az eljárás eddigi adatai szerint 2010 elejétől anyagi előnyöket juttattak K. Gyulának: eleinte - 2010-ben - heti rendszerességgel nagy értékű italokat kapott, majd 2011 májusától havi 100 ezer forintot. 2012 áprilisában kétmillió forintot kínáltak K. Gyulának különböző feladatok végrehajtásáért a szórakozóhelyekkel összefüggésben.

Ezen cselekményekhez kapcsolódóan a főügyészség H. Imrét és I. Andrást bűnszervezet tagjaként, bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett kötelességszegésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettével, valamint felbujtóként elkövetett, személyes adattal való visszaélés bűntettével gyanúsítja, K. Gyulát pedig vezető beosztású hivatalos személy által, kötelezettségszegéssel, folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntettével. K. Gyula az eljárás jelenlegi adatai szerint nem volt a bűnszervezet tagja.

A kihallgatott gyanúsítottak tagadták a terhükre felrótt bűncselekmények elkövetését. Velük együtt kilencre nőtt a gyanúsítottak száma az ügyben. A főügyészség szóvivője azt mondta, hogy az ügyhöz kapcsolódó további információkkal szerdán tud szolgálni. Az eddigi hat gyanúsított közül öten jelenleg is letartóztatásban vannak, egyikük pedig házi őrizetben.

A V. László és társai elleni nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) titkos információgyűjtésen alapuló feljelentését követően indult idén februárban vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettének gyanúja miatt. Május végén történtek az első elfogások. A gyanú szerint V. Lászlónak több budapesti éjszakai szórakozóhelyen üzleti érdekeltsége volt, és irányította őket. Neki dolgozott egy másik civil gyanúsított, V. István, akinek a feladata az volt, hogy ezek a szórakozóhelyek zavartalanul, nagy forgalommal, illegális rendőri védelem alatt működjenek, valamint a konkurens szórakozóhelyeken - ezek bezárása érdekében - razziákat tartsanak.