A Nyírőben lesz az új pszichiátriai központ

2012.10.10. 14:09

A fővárosi Nyírő Gyula Kórházban alakítják ki az új Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetet – jelentette be Németh Attila, az intézmény főigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján. Németh hozzátette: a többi jól működő ellátás sem szorul majd háttérbe, sőt azokat is továbbfejlesztik.

Az intézményt augusztus óta vezető Németh kifejtette: pályázatában megfogalmazta, hogy a kórházban ki lehetne alakítani az egészségügyi kormányzat által a Semmelweis Tervben jelzett új országos pszichiátriai intézetet. A főigazgató hangsúlyozta: korszerű pszichiátriai központ lesz az intézmény, és nem igaz, hogy megszűnne a gasztroenterológiai rendelés, vagy jól működő osztályokat zárnának be. Olyan komplex kórházat szeretnének, ahol az osztályok sokkal szorosabban működnek majd együtt.

A főigazgató elmondta, hogy a szükséges fejlesztések közül az elmeosztályt már kialakították, és a tervek között szerepel egyebek mellett egy pszichoszomatikus osztály és a sürgősségi pszichiátriai betegfogadó részleg kialakítása, valamint az ambulanciák fejlesztése is.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI), amelyet 2007-ben zártak be, mintegy 840 ággyal működött. A Nyírő Gyula kórházban jelenleg a pszichiátriai ellátásra 350, addiktológiaira pedig mintegy 90 ágy áll rendelkezésre – mondta Németh Attila.

Az új központ kialakításában külső szakértőként Füredi János, az egykori OPNI pszichiátriai igazgatója is részt vesz. A sajtótájékoztatón ő azt mondta: egy "jobb Lipótot" szeretne, ahol lehetőség van például a szenvedélybetegeket, a szexuális, valamint az étkezési zavarokkal küzdőket kezelő specializált osztályok létrehozására. Olyan intézményre van szükség, amely folyamatosan tartja a kapcsolatot a gondozókkal, a szakrendelőkkel, a szociális ellátással – tette hozzá.

Füredi János szerint az OPNI-nak is megvoltak a maga hibái, például az, hogy több ellátást csak más intézmények segítségével tudtak biztosítani. A Nyírő Gyula Kórházban viszont az olyan osztályok, mint a szülészet vagy a gasztroenterológia helyben megvannak – emelte ki.

A fővárosi Nyírő Gyula Kórházban szombaton nyílt napot tartanak. Berger Bernadett, a kórház ápolási igazgatója elmondta: a negyedik alkalommal megrendezendő rendezvényen is szerepet kap a pszichiátria és az addiktológia. A program szerint lesz például a dohányzásról leszokást segítő tanácsadás, pszichiátriai ambulancia és lehetőség lesz csoportterápiában való részvételre is.

A döntés érdekessége, hogy a mai Nyírő eredetileg tébolydának épült: 1884-ben a mai Hungária körút még a város szélét jelentette, és az Angyalföldi Magyar Királyi Elmebeteg Ápolda elhelyezésekor épp az volt a döntő szempont, hogy szeparálják a betegeket a lakosságtól. A korszerű szemlélet viszont a pszichés zavarokkal küzdőket már nem akarja kizárni a társadalom napi működéséből.

Nyírő Gyula 1939 és 1951 között vezette az intézményt, és a kórház honlapja szerint "a lelki betegségben szenvedők diszkriminációját kívánta megszüntetni, amikor a II. Világháborút követő években a »közkórházasításra« törekedett."