Kiengedtek egy debreceni rendőrt

2012.10.10. 10:42

Megszüntették K. Gyula, a  debreceni rendőrkapitányság közrendvédelmi osztálya vezetőjének őrizetét a V. László vállalkozóval kapcsolatos ügyben, miután megszűnt az eljárás meghiúsításának lehetősége – jelentette be Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. A szóvivő még hétfőn közölte, hogy az ügyészség három újabb embert vont eljárás alá, hallgatott ki gyanúsítottként, majd vett őrizetbe az ügyben.

Fazekas Géza akkori tájékoztatása szerint a három újonnan őrizetbe vett ember közül kettő – a volt rendőr I. András, valamint H. Imre, a V. László érdekeltségébe tartozó debreceni szórakozóhelyek képviselője – a V. László által irányított bűnszervezet tagja volt az eljárás eddigi adatai alapján. A harmadik, K. Gyula a debreceni rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője.

A szóvivő szerda reggel az MTI érdeklődésére azt mondta: K. Gyula őrizetét kedden megszüntették, mert már nem áll fenn a nyomozás meghiúsításának lehetősége, míg a másik két gyanúsított esetében kezdeményezték az előzetes letartóztatásukat. "A két bűnszervezeti tag esetében az eljárás meghiúsítása, elrejtőzés és szökés, illetve a bűnismétlés veszélye is fennáll" – közölte, hozzáfűzve, hogy előzetes letartóztatásukról szerdán dönt a nyomozási bíró.

A V. László és társai elleni nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése után kezdődött idén februárban vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettének gyanúja miatt. Május végén fogták el az első gyanúsítottakat. A gyanú szerint a több budapesti éjszakai szórakozóhelyet irányító V. László, és segítője, V. István magas beosztású rendőrök rendszeres lefizetésével biztosította, hogy a klubok zavartalanul, nagy forgalommal működhessenek, a konkurens szórakozóhelyeken pedig – azok bezárása érdekében – razziákat tartsanak.