Nemzetközi bíróságra került az egyházi státusz elvétele

2012.10.10. 13:25
Megküldte a magyar kormánynak kérdéseit a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság az egyházi törvénnyel kapcsolatos panaszok ügyében, ezzel gyakorlatilag elkezdődött az egyházi státus szűkítésének vizsgálata. Tizenhét civilszervezetté visszaminősített kisegyház panaszát egyesítette a nemzetközi bíróság.

Sérült-e a kisegyházak szabad vallásgyakorláshoz való joga, többek között erre a kérdésre kell válaszolnia a magyar kormánynak az egyházak számának csökkentése miatt, miután több vallási szervezet bepanaszolta a strasbourgi Emberi Jogi Bíróságon.

Az Index információi szerint összesen tizenhét, egyházi státuszától megfosztott szervezet kezdeményezett eljárást a 2011. december 30-án elfogadott új egyházi szabályozással kapcsolatban.

Az Emberi Jogi Bíróság a panaszok egyesítése után a napokban küldte meg az ügyre vonatkozó kérdéseit a kormánynak.

Mint emlékezetes, a hazai egyházak 300 feletti számát radikális beavatkozással 14-re csökkentő „lelkiismeret és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek, vallási közösségek jogállásáról" szóló törvény számos problémát okozott a kormánynak és parlamentnek. Első körben tavaly decemberben megsemmisítette az Alkotmánybíróság, ezért az év vége előtt rendkívüli ülésen kellett újra tárgyaltatni és elfogadtatni a rendelkezést az országgyűlésben.

Az egyesületté visszaminősített egyházak miatt uniós szinten is támadások kereszttüzébe került a kormány, de még az Egyesült Államok külügyminisztere, Hillary Clinton sem hagyta szó nélkül, hogy a változtatás saját egyházát is sújtotta.

Karsai Dániel hat beadványtevő kisegyház jogi képviselője az Indexnek elmondta, hogy a kormánynak négy hónapja van a válaszadásra. Az ügyvéd szerint legkésőbb jövő májusra-júniusra várható ítélet az ügyben.

A TASZ jogsegélyszolgálat keretében további kilenc kisegyházat képvisel Strasbourgban.