Orbán: Az elnöki rendszer alkalmasabb a reformokra

2012.10.10. 19:49 Módosítva: 2012.10.10. 19:58
A jelenlegi demokratikus rendszerek beépített problémája a vezetés gyengesége, mondta egy német lapnak adott interjújában Orbán. Merkellel viszont nem Magyarországról, hanem Európa jövőjéről beszélgetne.

A gazdasági természetű válság legkésőbb öt év múlva politikai vezetési válsággá mélyül - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Handelsblattnak adott interjúban, amelyből a német üzleti lap szerdán előzetest közölt az internetes kiadásában. A kormányfő hozzátette: a jelenlegi demokratikus rendszerek beépített problémája a vezetés gyengesége. "Egy elnöki rendszer valószínűleg alkalmasabb nehéz reformok végrehajtására, mint egy parlamentáris rendszer."

Nem Magyarországról beszélne Merkellel

Csütörtöki berlini látogatásával összefüggésben elmondta: a magyar-német kapcsolatok "sértetlenek", ezért mindenekelőtt Európa jövőjéről kíván beszélni Angela Merkel kancellárral, és három témát szeretne körbejárni. Először is, a tervezett bankunió Magyarország számára "túl gyors". A közös euróövezeti bankfelügyelet "a jövőt tekintve jó ötlet lehet, de nem szabad semmit elhamarkodni". Magyarország továbbá "nem adóharmonizációt, hanem adóversenyt" akar Európában. A harmadik téma az EU következő hétéves költségvetési keretének ügye, "hiszen erről még az év vége előtt dönteni kellene"

Nem akarunk eurót

Orbán Viktor elmondta: Az euróövezet jelenlegi gazdasági helyzetében felelőtlenség lenne bevezetni az eurót Magyarországon -az EU-tagság ugyan az euró bevezetésére kötelez, "de a csatlakozási szerződés aláírásakor az euróövezet még egészen más képet mutatott" mint most, ezért a csatlakozás a valutaunióhoz már nem lehet automatikus kötelezettség.

A dél-európai országok túl korán vezették be a közös fizetőeszközt, "még nem voltak érettek" az euróhoz - fejtette ki a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy "ezt a hibát mi nem követjük el".

Úgy vélte: az euróövezeti válság még évekig tart, hiszen az övezet több tagjának GDP-arányos államadóssága "átlépte a kritikus 90 százalékos határt", amelyen túl külső segítség nélkül nem lehetséges az adósságcsökkentés, mondta Orbán Viktor a Handelsblattnak adott interjúban.