Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Martonyi: Magyarországon működik a demokrácia

2012.10.11. 09:07
Magyarországon a demokrácia működik, és nem fenyegeti semmilyen veszély. Ezt mondta Martonyi János külügyminiszter a dpa német hírügynökségnek Orbán Viktor berlini hivatalos látogatásához időzített nyilatkozatában.

A külügyminiszter elmondta: a médiatörvény a külföldi aggodalmakkal ellentétben nem korlátozta az újságírók szabadságát, az Alkotmánybíróság pedig hatályon kívül helyezte a jogszabály egyes részeit. Mindez azt mutatja, hogy a demokratikus intézmények működnek, az igazságszolgáltatás független, a sajtó szabad – tette hozzá.

„A hatalmas átalakítások során elkerülhetetlenek a hibák, és a kormány soha nem is állította, hogy tevékenysége hibátlan” – mondta Martonyi János.

Az egyik legfőbb törekvés az államadósság csökkentése, amivel kapcsolatban Budapest egyetért Angela Merkel német kancellár uniós politikájával. A magyar kormány az erősebb, egységesebb és szolidárisabb Európáért küzd, és a német gazdaságpolitikának azt az elemét is támogatja, hogy „az alapfeltétel a költségvetési fegyelem”. A gazdasági növekedés is elengedhetetlen, de Magyarország nem az adósság felduzzasztása árán akar növekedést elérni. „Az eladósodás révén nem lehet növekedni” – mondta a külügyminiszter.

Az államháztartási hiány csökkentését célzó és a dpa szerint kiváltképpen német cégeket sújtó ágazati különadókról szólva Martonyi János megjegyezte: „kétségtelen, hogy sértettünk bizonyos üzleti érdekeket, de alapvetően válságkezelő intézkedésekről volt szó”. A világméretű pénzügyi válság legyőzéséhez nincsen mindenkinek megfelelő módszer, ezért „vagy az utcára vonulnak az emberek, vagy visszafogják a hitelezést a bankok” – mondta a magyar külügyminiszter.

„Nagy felelősséggel jár” a kétharmad

Angela Merkel német kancellár munkalátogatáson fogadja berlini hivatalában Orbán Viktor miniszterelnököt.

A délben kezdődő találkozót Angela Merkel és Orbán Viktor közös sajtótájékoztatója követi a kancellári hivatalban, majd a miniszterelnök Megújuló Európa címmel előadást tart a Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) közel álló Konrad Adenauer Alapítvány (KAS) székházában.

A német kormányszóvivői hivatal a látogatásról szóló sajtóközleményében azt írta: „a találkozó középpontjában a kétoldalú kapcsolatok és az euróövezet helyzete állnak”, további témák pedig „a két ország belpolitikai fejleményei és regionális kérdések”.

Szerdán a német kormányszóvivő azonban azt üzente Orbánnak: „akinek kétharmados többsége van, mindig tudnia kell, hogy a kétharmados többséggel nagy demokratikus felelősség is együtt jár azokkal szemben, akik kisebbségben vannak”.