Perlik a hajléktalanok a zuglói önkormányzatot

2012.10.11. 19:02
A zuglói önkormányzat álláspontja szerint nem történt jogsértés a Francia út és az Egressy út kereszteződésénél felépített bódék elbontásakor, az érintett hajléktalanok pedig megfelelő elhelyezést kaptak.

A Fővárosi Törvényszéken csütörtökön kezdődött az a polgári per, amelyben a hajléktalanok hatmillió forintos kártérítést és nyilvános bocsánatkérést követelnek a kerületi önkormányzattól, mert szerintük értesítés nélkül, jogellenes módon kilakoltatták őket a vasúti töltés oldalában lévő hajlékaikból.

A zuglói önkormányzat 2011 októberében bontotta el a Francia út és az Egressy út kereszteződésénél felépített bódékat, a munkálatok költsége a közegészségügyi viszonyok miatt elérte a tízmillió forintot. A kerület jelezte, hogy a lépéssel egy szociális, közegészségügyi és rendészeti szempontból is aggályos helyzetet próbáltak kezelni, a megoldást a lakosság a meghirdetett konzultációkon támogatta.

Az önkormányzat szerint a bontáskor mind a hajléktalanok, mind a 120 ezer lakosú városrészben élők szempontjait figyelembe véve, jogszerűen jártak el, többször értesítették a hajléktalanokat, akik a kilakoltatásuk tudomásulvételéről nyilatkozatot írtak alá.

Tájékoztatásuk szerint az engedély nélkül felhúzott kunyhók lebontása után minden egyes érintett elhelyezéséről gondoskodtak, a Myrai Szent Miklós Keresztény Egyház szociális munkatársainak közreműködésével nemrégiben felújított helyeken helyezték el, ahol szállást, meleg ételt és tisztálkodási lehetőséget biztosítanak nekik. Az intézkedés után a tavalyi volt az első olyan tél, amikor nem fagyott meg hajléktalan a XIV. kerület utcáin, emelték ki.

A kerület visszautasította a terület tulajdonosával, a MÁV Zrt.-vel kötött szerződésre vonatkozó vádakat is. Szerintük a szerződést nem egy napra, hanem határozatlan időtartamra kötötték a felek. Azt is jelezték, hogy az útfelújítás is megkezdődött, az önkormányzat eddig 9 millió forintot költött az érintett szakasz rendezésére.