Vásárolt nyelvvizsgák: a Corvinus csak a helyszínt adta

2012.10.11. 15:12

A Budapesti Corvinus Egyetem csak a helyszínt biztosította ahhoz az idegen nyelvi vizsgáztatáshoz, amellyel kapcsolatban a hírek szerint nyomozás folyik, az egyetem az érintett nyelvoktató- és nyelvvizsgaközponttal semmilyen szervezeti kapcsolatban nincs – reagált a felsőoktatási intézmény arra csütörtöki sajtóinformációra, miszerint anyagi ellenszolgáltatás fejében, jogtalanul adtak ki nyelvvizsga-bizonyítványokat.

A Blikk csütörtökön azt írta: valódi, de ki nem érdemelt nyelvvizsgaokmányokat szerezhettek többen is a Budapesti Corvinus Egyetem élelmiszer-tudományi karának nyelvi központjában, 300 ezer forint ellenében . A lapnak Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője azt mondta: "2010 és 2011 között négy nyelvvizsgáztató és egy közvetítő segített, hogy olyanok is szerezzenek nyelvvizsga-bizonyítványt, akik a követelményeknek egyáltalán nem feleltek meg".

A Blikk úgy tudja, hogy egy győri nyelviskola vezetője szállította a „klienseket", esetenként saját gépkocsijával Budapestre. Több tanárt és több tucat megvesztegetőt gyanúsítanak. A lap úgy tudja, hogy az ügy miatt a hatóság szakértők segítségével évekre visszamenőleg szúrópróbaszerűen ellenőrizni fog nyelvvizsga-eredményeket.

Az egyetem kommunikációs irodája csütörtökön hangsúlyozta, hogy semmilyen szervezeti kapcsolatban nem állnak az ügyben érintett nyelvoktató- illetve nyelvvizsgaközponttal, és az általa alkalmazott vizsgáztatók sem az egyetemmel fennálló jogviszonyuk keretében működtek közre a vizsgáztatásban. A Budapesti Corvinus Egyetem által szervezett idegen nyelvi képzések, illetve nyelvvizsgák minden szempontból megfelelnek a jogszabályi előírásoknak és illeszkednek az egyetem színvonalas és elismert oktató-kutató tevékenységéhez – írták a közleményben.